Öntöttvas edény

Az öntöttvas edényekben ízletes, magas tápanyagtartalmú ételeket készíthetünk. A kívül ropogós, belül puha sült krumplitól, a gazdag egytálételeken, és a világbajnok steaken át, a kenyér és pizza sütésig szinte mindenre használhatjuk.


Az öntöttvas, egy vasötvözet, amely 2-4% szenet, és változó mennyiségű szilíciumot és mangánt, valamint nyomokban szennyeződéseket, például ként és foszfort tartalmaz. Az öntöttvas előállítása 2%-nál nagyobb széntartalmú vas (ötvözetek) olvasztásával történik. Az olvasztás után a fémet öntőformába öntik.

Az öntöttvas fő előnye, hogy nagyon nagy térfogati hőkapacitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy miután felforrósodott, forró marad. Ugyanakkor az öntöttvas nem jó hővezető.

Az öntöttvas edény nagyon tartós és szinte lehetetlen teljesen tönkretenni. A legtöbb új öntöttvas edényt, serpenyőt beavatva szállítják, ami azt jelenti, hogy azonnal elkezdhetünk sütni, főzni vele. Ami a tárolást illeti, ha a beavatás (és a rendszeres használat) egy szép vékony, egyenletes réteget képzett, ahogy kell, akkor ne aggódjunk. nem lesz probléma.

A beavatással valójában nem egy vékony olajréteg, hanem egy vékony polimerizált olajréteg képződik, és ez fontos különbség. Egy megfelelően beavatott, olajjal bedörzsölt és többször felmelegített öntöttvas serpenyőben, edényben az olaj már műanyagszerű anyaggá bomlott, amely a fém felületéhez tapadt. Ez adja az öntöttvas edény tapadásmentességét, és mivel az anyag valójában már nem olaj, a mosogatószerben lévő felületaktív anyagok nem befolyásolhatják. Mossuk el nyugodtan, de töröljük szárazra. Az egyetlen dolog, amit nem szabad, hogy hagyjuk ázni a mosogatóban. Próbáljuk minimalizálni azt az időt, amely a tisztítás megkezdésétől a serpenyő szárításáig és újbóli beavatásáig eltelik.

Avassuk be, amikor megvettük. Még az előavatott öntöttvas is tud némi extra védelmet kapni. A beavatáshoz a tűzhelyen füstölésig melegítsük, majd kenjünk bele egy kevés olajat (adjunk hozzá fél teáskanál semleges olajat, például növényi olajat, repcét, lenmagolajat DE az olíva olaj nem jó!).  Dörzsöljük körbe egy papírtörlővel és hagyjuk kihűlni. Ismételjük meg ezt a folyamatot néhányszor, és már kész is. Minden használat után tisztítsuk meg.

A legjobb módja annak, hogy megőrizzük a beavatott réteget, az hogy sokat használjuk! Minél többet sütünk, pirítunk benne, annál jobb lesz a beavatása. Ne hagyjuk, hogy nedves maradjon. A víz a vas természetes ellensége, és ha egy csepp víz is benne marad az öntöttvas serpenyőben, amikor eltesszük, rozsdafoltot okozhat. Nem a világ vége, de a rozsda miatt egy kis dörzsölésre és új beavatásra lesz szükség. Az öntöttvas edényt tárolás előtt mindig szárítsuk ki papírtörlővel vagy pamut konyharuhával, és kenjük be egy pici olajjal.

Szűrés

Legjobb Öntöttvas edény 2023

Ennyi ember nem tévedhet... Összegyűjtöttük neked 2023 legjobb vételeit a Öntöttvas edény kategóriánkban a vásrlóink visszajelzései, értékelései és a saját tapasztalatunk alapján. Ha ezek valamelyikét vásárolod meg, akkor garantáltan elégedett leszel, hiszen Te is egy kiváló vétel mellett döntesz.