Túrafelszerelés I.

Túrafelszerelés I.

Túrafelszerelés lista - mit vigyek egy túrára?

A túrafelszerelés a túra jellegétől függően sokféle lehet, de ha az alapvető követelményekkel tisztában vagyunk, hatékonyabban tudjuk összeválogatni.

I. Az alapcsomag

Akár egy napra mész, akár többre, van néhány olyan felszerelés, ami mindig jó, ha benne van a hátizsákban. Ne ess abba a hibába, hogy mivel a legtöbbjük nem állandó használati eszköz (mint pl. a hátizsák vagy a lábbeli), nem viszed magaddal, mert „úgysem fog kelleni”. Az alapfelszerelésre vonatkozóan szinte minden vásárlónktól kapunk kérdéseket, ezért reméljük, hogy a következő néhány hírlevél segíteni fog a túrákra való felkészülésben.

Az alapfelszerelés összetétele is a tereptől és az időjárási körülményektől függ leginkább, de sok egyéb tényező is befolyásolja: a túrázó fizikai kondíciója, tapasztalata, a lakott településektől való távolság, a túra típusa (csillagtúra, körtúra, nagy távolságú, többnapos túra...stb).

Az alapfelszerelésből azért nem érdemes az alábbiakat kihagyni, mert ha a túra nem úgy alakul, ahogy terveztük, akkor nagy szükség lehet rájuk és nem csak a kedvünket ronthatja el, ha nincsenek ott.
A  felsorolásban sokszor hivatkozunk a „plusz egy jobb” elvre, ami azt jelenti, hogy van amiből érdemes kettőt (vagy kétfélét) vinni, arra az esetre, ha az egyik elromlik vagy elvész.

Térkép és iránytű (tájoló) – Navigációs eszközre mindig szükség lehet, még akkor is, ha otthon érezzük magunkat az adott tájegységen. A GPS manapság jó döntés, de a „plusz egy jobb” elve alapján gondoljunk arra, hogy az elem lemerülhet vagy egyszerűen elromolhat a kütyü. Külföldi terepen, lakott településektől távol, a körülmények könnyen oda vezethetnek, hogy eltévedünk és ilyenkor jól jön egy térkép és egy tájoló. A térképen jobban meg is tudjuk tervezni az utat, felmérni a szintemelkedést, megtalálni a menedékeket, forrásokat.

Fejlámpa, elemlámpa – Még egy egynapos túra is alakulhat úgy, hogy szükség lehet világításra: akár azért mert ránk sötétedik, vagy azért mert sötét helyre kell bevilágítani (üregbe, barlangba, bokor alá, egy elejtett tárgy miatt, rosszabb esetben egy túratársunk után, aki beesett egy ilyen helyre). Többnapos túrán kötelező felszerelés. Legyen könnyű, nem árt ha több fokozatú, cseppmentes. A plusz egy jobb elv alapján legyen nálunk egy gyertya vagy mécses is – jobb híján ez is nagy segítség lehet.

Plusz ruházat – Gondoljunk mindig arra, hogy a levegő lehűlhet vagy a nap nagyon erős lehet vagy a rovarok „támadhatnak”. Egy egynapos túrára is érdemes vinni ezért legalább egy plusz réteget: télen egy meleg polárt vagy power stretchet, melegebb időben egy könnyű hosszú ujjú inget, egy aláöltözetet, egy magas vízállóságú esődzsekit.

Kés / multitool – Ez is alapfelszerelés. Szerintünk érdemes egy jó kést és egy bicskát vinni, de a multi tool nevezetű kombinált bicskák is hasznosak lehetnek extra funkcióikkal. Mindenképpen legyenek élesek, markolatuk a kezünkbe illő és nem árt, ha mindegyiknek van saját tokja. Étkezésekhez, a felszerelés javításához, átalakításához, nyárskészítéshez és sok minden máshoz szükség lehet rájuk. (Általános tapasztalat: ha valakinek van egy jól használható, éles kése, az a túrán közös tulajdonná válik: mindenki azt használja – vond le a következtetést).

Elsősegély csomag – Sajnos ez az a felszerelés, ami a legtöbb túrázó hátizsákjából hiányzik. Pedig nem foglal sok helyet, könnyű és nagyon sok bosszúságtól (fájdalomtól és elhúzódó  sérüléstől) óvhat meg minket. Érdemes egy előre elkészített csomagot venni, mint amilyeneket nálunk is be tudtok szerezni és a tapasztalatok alapján kibővíteni. Legyen benne kötszer, fertőtlenítő, sebtapasz, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, kullancskiszedő.

Tűzgyújtó eszközök – Leginkább a tábortűz meggyújtásához kellenek, ami a táborozás hangulatához elengedhetetlen, sokszor főzünk is rajta, meleget ad, elriasztja a ragadozókat és a rovarokat, extrém helyzetben életet menthet, akár melegével, akár mint jelzőtűz.

A legtöbb főzőhöz is kell gyufa vagy öngyújtó (még ha piezzo kristályos is a berendezésünk, a „plusz egy jobb” elve alapján akkor sem árt, ha van nálunk valamelyik). Érdemes mind a kettőt vinni: az egyik elázhat, a másik kifogyhat vagy elromolhat. A gyufát otthon, kis nylon tasakokba tegyük el és zárjuk le vízhatlanra. Aki mindenre fel akar készülni, főleg külföldi, többnapos túrákra, az vigyen magával egy kis gyújtóst is becsomagolva: száraz nyírfakérget, apróra vágott szárított taplógombát, újságpapírt, vékony fenyőágakat, platánkéreget -  a lényeg, hogy száraz és gyúlékony legyen és ne hamvadjon el egy szempillantás alatt.

Víz és élelem – Mindkettő nagyon fontos. Sokan hajlamosak alábecsülni a túrázással járó igénybevételt és nem visznek eleget magukkal. A szervezet pedig annál ellenállóbb, minél inkább a megszokott, optimális állapotában tarjuk: nem éhezünk ki és nem dehidratálódunk. Inkább legyen több nálunk, mint kevesebb. Magas energiatartalmú, könnyen emészthető enegiaszeletek, csoki és magok legyenek mindig tartalékban, a csomagolt élelem mellett.
Azokon a területeken, ahol a vízvétel problémás, térkép és beszámolók alapján jól tervezzük meg, hogy hol fogunk (tudunk) megint vizet venni. Igyekezzünk, hogy a víz mindig kitartson a következő vízlelő helyig. Külföldi nagy túrákon legyen nálunk víztisztító tabletta és vízszűrő berendezés is.

Erős, vékony zsineg – Megint csak egy olyan felszerelés, ami nem foglal sok helyet, de nagyon sok mindenre jó lehet: cipőfűzőnek, ruhaszárítónak, sátorzsinórnak, hátizsákra kötözéshez, csomagoláshoz, rögzítésekhez, mentéshez. Minél erősebb, annál jobb (ejtőernyős zsinór, vagy vékony hegymászókötél a legjobb).

Vízhatlan ponyva – Nagyjából egy 2x2 v.1,5 méteres darabot érdemes vinni, főleg többnapos túrákra. Rá lehet ülni, eső elleni menedéket lehet belőle rögtönözni, kiszakadt sátorlapot vagy padlót lehet helyettesíteni vele, a tűz melegét visszaveri, és védheti a tűzet vagy a felszerelést az eső és szél elől.

Az itt felsoroltakat természetesen felül lehet írni, ki lehet egészíteni. A lényeg inkább abban van, hogy gondoljuk át és legyünk felkészültek. A felszerelést az indulás előtti napokban ellenőrizzük: nincs nagyobb bosszúság, mint amikor a terepen vesszük észre, hogy valami elszakadt, elhasználódott vagy törött, pedig éppen szükségünk lenne rá.

A második részben a fenti kis listát kiegészítjük egyéb hasznos felszereléssel. Addig is jó túrázást mindenkinek!
 

Hozzászólások Túrafelszerelés I. cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
K
Kállai Zsolt -
Először is Boldog Új Esztendőt Kívánok mindenkinek!
 
Amit még fontosnak tartanék a felsoroláshoz az 3 dolog lenne:
Én saját tapasztalataimat alapul véve, amit gyarapított az év végén teljesített Erdélyi túra, hozzávenném még a listához:
-Egy egyszerű sípot(tájékozódási célokra jól jöhet)
- Kamásli ( a barátom nélkülözte a túra felszerelései közzül, fel is fázott rendesen a szétázott naciban)
- Bivak-zsák (hegymászás, tanösvény, jöhet bármilyen akadály vagy vihar, a testmelegeddel konfortosan tudsz benne pihenni, erőt nyerni a további megpróbáltatásokhoz és kis helyen is elfér)
Üdv:  Zsolt
 
 
2013-01-07 13:24:38 Válasz
C
Curtis - Köszi, ez nagyon hasznos, és sok jó tanács van benne. Kíváncsian várom a folytatást. Hasonló bepakolós listákat írogatok én is magamnak. Nem is szeretnék nagyon előreszaladni, pláne, hogy írjátok, hogy jön a bővített változat is, csak az itt sorolt témákról jutott eszembe egy két gondolat. Talán nem veszitek zokon, ha saját tapasztalataimat is megosztom. A késes multitoolos jeKöszi, ez nagyon hasznos, és sok jó tanács van benne. Kíváncsian várom a folytatást. Hasonló bepakolós listákat írogatok én is magamnak. Nem is szeretnék nagyon előreszaladni, pláne, hogy írjátok, hogy jön a bővített változat is, csak az itt sorolt témákról jutott eszembe egy két gondolat. Talán nem veszitek zokon, ha saját tapasztalataimat is megosztom. A késes multitoolos jegyzethez hozzáfűzném, hogy kést bicskát kölcsön nem adunk! Ezt a saját káromon tanultam meg.  Multitool helyett én egy kisméretű kombinált fogót használok.  Az elsősegély csomagba javasolnék egy carbo activatust. Túrakörnyezetben egy hasmenés elég kellemetlen tud lenni, és porrá törve vízszűrésre is használható. A ruháknál nálam alap ezeken felül egy évszaknak és időjárásnak megfelelő sapka. Nap ellen, vagy hideg ellen, de szemerkélő esőben is jó. Jól jön haj helyett, amiből már egyre kevesebbel rendelkezem. A víz tényleg nagyon fontos, és gyakran hiába jelöl a térképünk forrást, ha ilyen aszályos időben, mint az idei év is volt csak egy száraz cső mered ki a kőből, amire a forrás nevét vésték. Ponyvából pedig a 2x3m –es szolgál nálam. Ha ez van, sátrat már nem is kell vinni. Tökéletes menedék. gyzethez hozzáfűzném, hogy kést bicskát kölcsön nem adunk! Ezt a saját káromon tanultam meg.  Multitool helyett én egy kisméretű kombinált fogót használok.  Az elsősegély csomagba javasolnék egy carbo activatust. Túrakörnyezetben egy hasmenés elég kellemetlen tud lenni, és porrá törve vízszűrésre is használható. A ruháknál nálam alap ezeken felül egy évszaknak és időjárásnak megfelelő sapka. Nap ellen, vagy hideg ellen, de szemerkélő esőben is jó. Jól jön haj helyett, amiből már egyre kevesebbel rendelkezem. A víz tényleg nagyon fontos, és gyakran hiába jelöl a térképünk forrást, ha ilyen aszályos időben, mint az idei év is volt csak egy száraz cső mered ki a kőből, amire a forrás nevét vésték. Ponyvából pedig a 2x3m –es szolgál nálam. Ha ez van, sátrat már nem is kell vinni. Tökéletes menedék. 2012-10-24 23:57:18 Válasz
G
Gombor László -
 ez amolyan "tudtam-tudtam, de nem gondoltam volna" cikk, pedig az a könnyű kis dolog csak egyszer kell pár évente, de akkor nagyon kell. 
2011-11-01 14:32:10 Válasz