Hanwag túrabakancsok

Hanwag túrabakancsok

Hanwag - a prémium túrabakancs márka

Ha valaki "a" túrabakancsot keresi, alig néhány márkanevet talál a legjobbak ligájában; ebből az egyik a Hanwag. Érdekességképpen, a teljesség igénye nélkül, cikkünkben egy kis Hanwag történelmet vázoltunk fel. (Túrabolt, Hanwag túrabakancs)

1896. Jetzendorfban (Felső-Bajorországban) megszületik Hans Wagner, a Hanwag alapítója, névadója. Apjához és nagyapjához hasonlóan ő is és két bátyja, Adolf és Lorenz is, a cipészmesterséget választja. Adolf Wagner később megalapítja a Hochland márkát, Lorenz Wagner pedig a Lowa-t.

1919. Hans Wagner megtanulja a duplavarrás technikáját Münchenben. Ezt a hagyományosnak és ma már különlegesnek számító technikát akkoriban sem ismerte
sok cipészmester; igazi kurriózumnak számított. A Hanwag a mai napig készít ezzel a varrással bakancsokat.

1921. Hans Wagner megnyitja műhelyét Vierkirchen-ben, ahol a Hanwag lábbelik egy része a mai napig készül. Egyéni méret utáni bakancsokat is készít, javítást is vállal és ezekben a szűkös időkben még járja a környező farmokat, hogy itt is, ott is egynapi élelemért vagy bérért dolgozzon.

1923. Egy helyi kereskedő elkezdi árulni Hans Wagner duplavarrott bakancsait. Az eladások olyan sikeresek, hogy Wagner fel tud venni négy tanoncot és megépíti saját házát is.

1926. Hans Wagner lábbelijei olyan keresettek lesznek, hogy nagyobb műhelyt nyit, ahol már külön varrómunkásokat is alkalmaz.

1940. A duplavarrott bakancsok varrását elkezdik varrógépekkel ölteni.

1945. A háború után egyre nagyobb szükség lesz a "marketingre". Hans Wagner márkanevet keres és több lehetséges variáció közül a "Hawa" mellett dönt. Ekkor csatlakozik vissza a gyártásba unokaöccse Josef "Sepp" Wagner, aki később megörökli tőle a manufaktúra vezetését.

1952. Mivel ez a márkanév nagyon hasonlít az akkori idők egyik ismert textílvállalatáéhoz, a nevet megváltoztatja a ma ismert HANWAG-ra.

1956. A Hanwag márka, történetében először, megjelenik egy sportszerkiállításon Wiesbaden-ben (a mai ISPO elődjének tekinthető szakmai kiállításon). Josef Wagner (az alapító unokaöccse) itt találkozik Klaus Obermeyer-rel, aki az amerikai síüzletágban tevékenykedett. A következő évben a Hanwag egyedi és exkluzív bakancsokat gyárt Obermeyer amerikai válallkozása számára. Ezt az évi több ezer pár lábbelit a tengerentúlon "Garmisch" márkanév alatt árulják.

1970. A HANWAG megalkotja a világ első és akkoriban egyetlen magashegyi sítúrabakancsát.

1980. A HANWAG (Josef Wagner személyes ismerettsége révén) bevonja a fejlesztésbe az 1980-as évek egyik legelismertebb sziklamászóját, hegymászóját, Sepp Gschwendtner-t, akinek szakmai tanácsai alapján könnyű hegymászóbakancsokat gyártanak. Mivel a túrázás és az alpesi hegymászás egyre népszerűbb, a Hanwag elkötelezi magát ebben az irányban. A túrabakancsok ma is a Hanwag fő termékcsoportját alkotják. Mindemellett elsőként kezdenek kifejezetten ejtőernyősöknek fejleszteni bakancsokat, melyek szintén nagy elismerést hoznak a márkának.

1996. Ebben az évben készülnek el az első pár Alaska GTX bakancsok. Ez a modell a mai napig a legismertebb és legelismertebb a Hanwag kínálatában. A Hanwag Alaska GTX bakancson azóta sem változtattak.

2004. Örökös hiányában Josef Wagner eladja a Hanwag márkát a svéd Fenix Outdoor AB cégnek, azzal a kikötéssel, hogy a gyártás és a márka vezetése Vierkirchenben marad és egyetlen Hanwag dolgozót sem bocsájtanak el.

[cim]
 
2006. A manufaktúra Vierkirchenen belül egy nagyobb épületbe költözik. A bakancsgyártás továbbra is itt folyik, de néhány modell felsőrészét egy magyarországi és egy horvátországi cipészet készíti.

2011. A Hanwag (és Josef Wagner is) ebben az évben ünnepli 90. születésnapját. A Német Hegymászó Szövetséggel (DAV) közös program keretében a Hanwag egy jól felszerelt konténer-menedékházat adományoz, amit a Jubiläumsgrat-on állítanak fel (a legmagasabb német hegy, a Zugspitze közelében).
 
2012. Josef Wagner-nek ítélik, mintegy életműdíjként, az Outdoor Celebrity 2012-es díját.
 
2016. szeptemberében átadják a Hanwag tulajdonban lévő hajdúböszörményi gyár új egységét, amiben napjainkban már nem csak bakancs felsőrészeket, hanem teljes Hanwag bakancsokat is előállítanak (pl. Hanwag Tatra túrabakancs készül itt).

Hozzászólások Hanwag túrabakancsok cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
H
Hegedüs Csaba
Sziasztok!
Én is teljesen hasonlóan jártam, márt többször megragasztattam, de állandóan leválik a talpa a hanwag bakancsomnak, pedig nincs agyonhasználva. Tud valaki segíteni abban, hogy hova tudom visszaküldeni a bakancsot?
Köszi!
Cs

2017-03-10 16:27:27 Válasz
1 válasz megjelenítése
B
Bodri Melinda
Testvérem szeretett bakancsának is levált a talpa igaz használtan vette de nagyon szereti idős bakancs már de megérné a talpat megcsináltatni. Érdeklődnék hogy hol és hogyan cserélnek rajta talpat. Ötleteket várom
 

2017-12-20 12:23:33 Válasz
1 válasz megjelenítése
ironfor
Baráth Attila
Szia Melinda! Túrabakancs talpalással kapcsolatban E-mailben küldöm a részletes választ. Üdv, Attila

2017-12-20 12:59:29 Válasz
P
Piskorán László
 Feleségem Hanwag sas13 túrabakancsának a talpa kb. 10 év után levált. Keveset használta, mert közben szült is, nem tudtunk túrázni. Gyakorlatilag használaton kívül vált le a talpa.  A Ráday utcai túrabolt válalta hogy kiküldi Németországba a gyárba és megtalpaltatja. 10000ft fölött volt a javíttatás és iszonyat sokat kellett rá várni.  A talpalás után az addig jó méretű bakancs kicsit kisebb lett, pont annyira hogy nem volt többé kényelmes, így nem tudta tovább használni.
Vettünk egy új Hanwagot! kb. 5 azaz öt év és néhány könnyű pilisi kirándulás után annak is levált, na milye? A talpa!
Ezek után döntse el mindenki hogy mennyit ér a Hanwag.

2016-10-27 20:21:41 Válasz
T
Talabér László
 10-éve vásároltam egy Hanwag Alaska bakancsot a budapesti Westend city-ben.Az eladó felvilágosított, hogy örök garancia van a talpára és ingyen cserélik még akkor is  ha természetes elhasználodás miatt kell lecserélni!
Én is évente  csak 3-4 alkalommal tudtam használni. Durván kb.2-300-km van benne.Sima erdei gyalog túrák voltak,semilyen extrém igénybevétel!
Csak jót tudtam mondani a bakancsomról !
Mostanáig.
Legutóbb egy pilisi túrán levált az egyik talp!
Óriási csalódás, minden előjel nélkűl jött, mint a villámcsapás! És még hátra volt 8-km! Ez van,gyerünk tovább. 
Eltelt 10-perc és levált teljesen a másik is!!!!!
Készülök vissza az üzletbe, hogy igéretükhöz híven garanciába új talpakat tegyenek a bakancsomra.
A fejleményekről írni fogok.
Üdv.
Talabér László
 
 

2016-10-10 20:20:27 Válasz
U
Ugrin Péter
 6 éve vettem egy Hanwag Alaska férfi akancsot. Sajnos nem tudtam évi 2-3 alkalomnál többet használni, akkor is 3-4 napos túrákra, plusz párszor ha nagy volt a hó.
Szuper bakancs. Pont jó a lábamra, ott van gumivédelem ahol kell, fogja a bokát, stb.... Csak jót tudtam mondani róla.
Az lemúlt hétig.
Semmi látható baja nem volt, a természetes kopást kivéve (mint mondtam közel sem volt agyonhasználva), semmi jel nem utalt arra, hogy a hegy kellős közepén egyik pillanatról a másikra leesik a talpa. Az alsó Vibram talp egyszerűen levált a fölötte lévő puhább részről. Ez a puhább rész elszemcsésedett, és pillanatok alatt levált. Előző este megnéztem (persze nem nagyítóval, mert ilyenre gondolni sem mertem) nem volt látható jel. Másnap indulás után 1 órával annyi.
Így maradt a Teva szandi, ami szintén nem olyan már mint az előző 2 volt. A mostani legújabb modell 2 szezon alatt annyit kopott, mint az előző 2 pár 5 szezon alatt. Azok 6 és 7 szezont bírtak.
Szóval most nagyot csalódtam  Hanwagban (olcso sem volt). Sajnos csak 6 évig volt egy szuper bakancsom.
Az előző bakancsaimat sokkal többet használtam, és a természetes kopás miatt dobtam őket ki.
A csalódás miatt még nem tudom milyen lesz a következő.
Üdv: Ugrin Péter

2015-09-08 12:28:47 Válasz
2 válasz megjelenítése
ironfor
Baráth Attila
 Köszönjük a hozzászólást. Sajnáljuk, hogy a talpleválás miatt végül csalódott a bakancsban. Információként annyit szeretnénk hozzáfűzni, hogy a középtalp porladása nem márkafüggő, hanem ma a cipőiparban használt anyag tulajdonsága ez. Hosszú távon az anyag magától is elkezd porladni, de a folyamatot gyorsíthatják természetes anyagok (pl. trágyalé vagy olaj ill. olajszármazékok is, ha bekerülnek a középtalpba.
 
Egyébként mi is úgy gondoljuk, hogy ennél tovább kellett volna bírnia (legalábbis olyan felhasználás mellett, amit Ön írt, mert egyébként egy csúcskategóriás bakancsot is le lehet amortizálni egy-két év alatt, mint ahogy már láttunk ilyet). A mi általunk használt Hanwagok ennél nagyobb terhelés mellett jóval tovább bírják, és inkább ez jellemző a márkára.
 
Remélem, hogy legközelebb ad még esélyt arra, hogy a márka bizonyíthasson, mert ebben a felső kategóriában nagyon kevesen vannak, de még mindig a Hanwag az egyik.
 
Üdvözlettel, Baráth Attila

2015-09-09 12:17:53 Válasz
S
Szabó Éva
 Szia!  A hanwagra örök garancia van! Vedd fel velük a kapcsolatot és kicserélik a talpát!! A barátunk pont így járt, mondjuk 13 éves volt a bakija és kiküldte, kicserélték tök ingyen és postázták is vissza!

2015-11-14 16:45:01 Válasz
1 válasz megjelenítése
S
Szalai Antal
Kár hogy erről a magyarországi forgalmazók nem tudnak, vagy nem akarnak tudni, mert egy gyártói taplcseréért 2014/15-ben is 15000 Ft-ot kértek.

2016-03-01 16:22:01 Válasz
M
Müller Tibor

A 80-as évek elején vásároltam egy Hanwag mászóbakancsot,

melyet kb. 15 éven át használtam. Leginkább a Hanwag Alaska Top GTX bakancsra hasonlított, de nem volt gumírozva a felsőrész.
Először[katt] és ipari alpin munkákhoz. Gyakorlatilag elnyűhetetlen volt.
Egyedül az Alpin munka tudott végezni vele, kb. 10 év alatt, mert az orra elkopott és kilyukadt az állandó érdes falakon csúszástól.

Mindenkinek ajánlani tudom, hogy tegyen egy próbát, szerintem a mai Hanwag is hozza a minőséget.

Én is spórolok rá, mert azóta néhány bakancsot elnyűttem, de egyik sem bírt ki ennyit.

Üdv: Müller Tibor
[katt]


2013-12-25 17:30:04 Válasz