Túrafelszerelés II.

Túrafelszerelés II.

Túrafelszerelés lista - mit vigyek egy túrára?

Az alapfelszerelés a túra jellegétől, hosszától függően sok mindennel bővíthető

A kiegészítő csomag
 
Kamásli (lábszárvédő) – Mi majdnem minden túránkra viszünk kamáslit, télen, nyáron. Legalapvetőbb funkciója, hogy megakadályozza a nadrág és a zokni átnedvesedését, elkerülendő a bakancs felülről való beázását. Hóban, esőben, nedves aljnövényzetben vagy amikor belecsúszunk egy patakba, kitűnő szolgálatot tesz. Ugyanakkor védhet a szúrós, kemény növényzettől, a szikláktól, adott esetben a kígyómarástól, rovarcsípésektől és attól, hogy kavics, növénymaradvány vagy homok kerüljön a cipőnkbe. Ha sokszor túrázunk nagy melegben, ajánlott egy légáteresztő anyagból készültet beszerezni.

Kalap, sapka – Hidegre és napszúrás ellen érdemes felkészülni, még akkor is, ha induláskor nem nyilvánvaló, hogy szembesülünk ilyen körülményekkel. Nagyobb magasságokban és/vagy éjszaka gyakran előfordulhat olyan lehűlés vagy szél, ami ellen jól jön egy sapka. Fejünk sűrű érhálózata miatt, a hővesztés 15-25%-a itt történik! Kis helyen elfér, szinte nincs tömege és nagyon hálásak leszünk, amikor nem tudunk elbújni a nap elől, vagy meglep minket egy lehűlés (hálózsákban alvásnál is jól jöhet egy sapka). A „plusz egy jobb” elve alapján érdemes egy kalapot vagy sapkát és egy csősálat is vinni, mely utóbbit sálként, sapkaként, tarkóvédőként, fejpántként és maszkként is tudunk hordani.

Napszemüveg – Szikrázó napsütésben, vízparton, havon, nagy magasságokban, messzi északon vagy délen a napsütés nemcsak megakadályozhatja a tisztánlátást, de hosszabb távon káros is lehet. Nagy szélben a felkavarodó por, homok, vízpára és hó ellen is véd. Legyen UV szűrő és nem árt, ha a vízszintes felszínekről visszacsillámló fényt kiszűrő polarizált lencsével készült. Ha extrém időjárási körülményekre számítunk, vigyünk magunkkal zárt síszemüveget is.

Túrabot – Főleg nehéz, sok szintkülönbséggel tarkított útvonalakon és nagy hóban tesz jó szolgálatot. Sziklás terepen lefelé (de felfelé is) a térdeinkről vesz le nagy terhelést (ezáltal az ízületi kopás és a térdfájdalmak megelőzésében segít), segíti egyensúlyunk megőrzését, mindezzel pedig élvezetesebbé teheti a túrát, lassítja a kifáradást és biztonságosabbá tesz egy adott útvonalat. Kiegészítőként használhatjuk sátorelőtér kitámasztójaként, menedék- és szélfogóépítésnél támasztórúdként vagy egymás segítésénél, túra közben, kapaszkodóként.

Gázfőző – Főleg többnapos túrákra érdemes gázfőzőt magunkkal vinni, hiszen ellenállóképességünk és fizikumunk fenntartásához ajánlott a napi egyszeri meleg étel elfogyasztása. Sok helyzetben a tűzrakás nem lehetséges (esőben, nagy hidegben, viharos szélben, fátlan területeken) vagy nem engedélyezett. Vészhelyzetekben egy pohár forró ital nagyon fontos lehet, ilyenkor a gázfőző gyors és hatékony megoldást kínál.

Varrókészlet – Helyigénye és tömege elenyésző, viszont ha szükség van rá, nagyon értékes felszerelés kiegészítő. Ruhadarabjaink, hátizsákunk,hálózsákunk vagy sátrunk is elszakadhat. Legyen benne többféle vastagságú tű és cérna is. Vékony a ruházathoz, vastagabb, erős tű, cérna az erősebb anyagú felszerelésekhez. Tehetünk hozzá biztostűt rögzítésekhez, anyagdarabokat foltozáshoz és egy kis szigetelőszalagot varrások ideiglenes „leheggesztéséhez” (pl. sátornál vagy dzsekinél).

Szőlőcukor, energia gél – Ha azért mert eltévedtünk vagy csak éppen nem csomagoltunk eleget és elfogy az élelmünk, vagy rosszul mérjük fel állóképességünk és a tervezett út arányát, vagy az időjárás szélsőségei kimerítenek, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor „kiéhezünk”. Ez rosszulléthez, ájuláshoz és koncentráló képességünk csökkenése miatt, vészhelyzetekhez vezethet. Ilyen alkalmakra érdemes felkészülni olyan élelmiszerkiegészítőkkel, amik nagyon gyorsan felszívódnak, sok energiát adnak, viszont emésztésük nem terheli meg a szervezetet. Ezeknél is igaz, hogy szinte elenyésző a tömegük és a helyigényük, de nagyon hasznosak lehetnek.

Tároló zacskók – Bármilyen használt (de nem lyukas) nylon zacskó vagy szemeteszsák megteszi. Leginkább kétféle felhasználása van: szemeteszsákként (soha ne hagyjunk semmilyen szemetet kint a természetben!) és vízhatlan csomagolásként a hátizsákban (érdemes a ruházatot ilyen vízhatlan csomagokban a hátizsákba tenni). Adott esetben kesztyűként, vízhordóként, maradék élelem tárolójaként is hasznosnak lehetnek, de a hátizsákra kívülre rögzített felszerelések víz elleni védelmére is alkalmasak.


A következő cikkben speciálisabb helyzetekre adunk ötleteket. Mivel a cikksorozatot a ti kérdéseitek ihletik, a harmadik részben szívesen megjelenítünk általatok adott ötleteket, akár névvel, e-mail címmel is, ha valaki szeretné az ötletgazda szerepét vállalni.

Hozzászólások Túrafelszerelés II. cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
K
Kállai Zsolt
Sziasztok!
Találkoztam egy olyan hasznos kis szétnyitható gumi-patronnal, ami ráillesztve a marás helyére és összenyomva a két oldalánál vákummal kiszívja a kigyó mérgével szennyezett vért.
Kb. akkora mint a mutatóujjam hossza, szóval elfér az ember zsebében is akár.
 
Üdv:
Zsolt

2013-02-01 13:15:31 Válasz
C
Curtis Köszi a hasznos információkat. Magam is kamásli és túrabot használó vagyok. Kapok is néha emiatt  néhány lenéző megjegyzést, de csak megerősíteni tudom a hasznosságukat. Írjátok a szigetelő szalagot, ehelyett a lassan mindenhol kapható szürke erős ragasztószalagból viszek néhány métert [katt] Reparáláshoz, menedékhez, de egy barátomnak jól jött már elsősegélyhez is.   Ha szabad, ajánlanék még egy ötletet a következő listához. Késen, baltán, és fűrészen kívül, még egy szokatlan szerszámot hordok a zsákomban. Egy kis virágültető lapátkát. Kisebb, könnyebb mint a gyalásó, és sokoldalúan használható. Elásható vele ez-az. Leggyakrabban a tüzet oltom el vele, de használható dakota-tűzhely készítéséhez, eső elvezető árokhoz, és számtalan más ásást igénylő feladathoz, amihez sajnálom a késem élét leamortizálni.  A zsákból kikandikál a kék kislapát. [katt]   Üdv: Curtis
2012-11-24 01:19:41 Válasz