Túrabot - Mire jó a túrabot?

Túrabot - Mire jó a túrabot?

A túrabot használata nagy segítség, nem csak nehéz terepen.

Biztonság és energiatakarékosság - a túrabot biztos lépést ad nehéz terepen is, kíméli a térdízületeket és sok fáradtságtól megkíméli használóját.

A túrabot egyre elterjedtebb felszerelés, ennek ellenére sokszor kérdezik tőlünk, hogy érdemes-e túrabottal túrázni. Sok érv szól a túrabot használata mellett, ezekből sorolunk fel néhányat, kedvcsinálónak egy próbához.

A túrabot használatának fő előnye az, hogy terepen sokat segít az egyensúly megőrzésében és minél nehezebb a terep, ez annál nagyobb segítséget jelent. Ez egyrészt kényelmes, másrészt nagyon sok energiát spórol meg a testünknek, mivel az egyensúly megőrzésére rengeteg „mikromozgást” végzünk, ami az izomzatot és az idegrendszert is megterheli.

A túrabot másik nagy előnye, hogy kíméli a bokát és a térdet, ami főleg nehéz, meredek lejtőkön segítség, de felfelé is érezhető ez a hatása. Lefelé ereszkedésnél sokkal nagyobb terhelés (akár 25%-kal több) éri a láb nagy ízületeit, melyeket a túrabot segítségével tehermentesíthetünk. Általában ez a legmeggyőzőbb teszt a legtöbb túrázónak, mert a különbség azonnal érezhető.
 
További előny, hogy a karunk és a felsőtestünk erejét is be tudjuk vetni nehéz terepen, vagyis nem kell lábizomból „kilépni” a nehézséget okozó terepakadályokat. Így akár olyan terepet is bevállalhatunk, amit egyébként nem tudnánk biztonsággal teljesíteni.

Vannak olyan helyzetek, amikor szinte lehetetlen túrabot nélkül haladni. Ilyen lehet egy meredek, sáros, avarral borított erdei terep, nagyon mély hó, kőgörgeteg vagy éppen egy sebesen haladó mélyebb patak.

Túrabottal elháríthatunk az utunkból olyan akadályokat, mint például a szúrós ágak vagy pókhálók.

A felszín láthatatlan veszélyeit is ki tudjuk puhatolni velük: olvadó hócsapdákat, bizonytalan jégfelszínt, pocsolyák, patakok mélységeit …stb.

Adott esetben a túrabotokat használhatjuk menedékek, ponyvák, sátrak rögzítésére, mivel erősek és stabilak (akadnak olyan sátormodellek, ahol a belső sátor vagy előtér rögzítésére eleve túrabotokat szánnak).
 
Sok más helyzetben is használhatjuk alternatív módon, például fényképezőgép támasznak, szárítókötél tartónak, vagy mi magunk is rátámaszkodhatunk pihenésképpen.

A túrabot viszonylag könnyű terepen is jól használható, mivel segít egy egyenletes tempót tartani, ami különösen hosszú túrákon lehet előny.
 
 

Hozzászólások Túrabot - Mire jó a túrabot? cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
V
Vértes Ildikó -
milyen sérülést okozhat a túrabot használata? ( Kézsérülés...)
2017-11-24 15:56:42 Válasz
1 válasz megjelenítése
Trexpert túrabolt
Baráth Attila -
Kedves Ildikó! Nincs tapasztalatunk túrabot okozta sérülésre, és magától a helyes használattól elvileg nem lehet sérülést kapni. Esésénél történhet olyan baleset, hogy a csuklópánt miatt a kézfej vagy a csukló sérül, de ez nem túrabot specifikus veszély. Ízületi bántalmakban szenvedőknek érdemes lehet csillapítással rendelkező túrabotot választani. Üdvözlettel, Attila
2017-12-01 12:31:38 Válasz
Trexpert túrabolt
Baráth Attila -
Kedves Zoltán! Köszönjük a hasznos kiegészítést, valódi tapasztalatról árulkodik és értékes lehet minden túrabot után érdeklődőnek. Üdvözlettel, Baráth Attila
2016-11-11 14:08:28 Válasz
B
Bánki Zoltán -
 Egyéb lehetőségekből:
- pihenő során állva megtámaszkodni
- fegyver
- mentéshez jégbeszakadáskor
- kevésbé kell meggörnyedni - ez jó a tüdőnek.
2016-11-11 09:19:07 Válasz