Jack Wolfskin

Jack Wolfskin

Jack Wolfskin - egy német márka angol névvel

Az egyik legismertebb német márka a Jack Wolfskin, sok kategóriában megjelenik a túraruházat és a túrafelszerelések területén. Túrahátizsákjait az egyik legjobb választásnak tartjuk.

Jack Wolfskin – egy német márka angol névvel
A cég mint nagykereskedés indult 1981-ben Frankfurtban. Túrafelszerelést és ruházatot forgalmaztak, első boltjukat pedig csak 1993-ban nyitották meg. Mára már több mint 400 márkabolt és több mint 6000 bolt kínálja a márka termékeit Európában és Ázsiában. Nevüket egy túrán, tábortűz mellett választották 1983-ban. Az angol nevet Jack London „Fehér agyar” című regénye inspirálta.
Nagyon sok új anyagot és megoldást fejlesztettek az évek során és úgy gondolják, a termékeikben megjelenő megoldásokat akkor fogja igazán értékelni a felhasználó, ha vásárlása során szakszerű segítséget kap. Ezért leginkább olyan boltokra koncentrálnak, ahol ezt a segítséget a Jack Wolfskin vásárlók megkapják. Az európai értékesítés vezetőjével történt személyes találkozásunk után, így jelent meg a márka kínálata a Trexpert Túraboltban is 2013-ban.

A fejlesztések célja, hogy mi, felhasználók, minden körülmények között megbízható ruházattal és felszereléssel vághassunk neki a természetnek, ahol így „otthon érezhetjük magunkat” – erre utal a Jack Wolfskin szlogen: „at home outdoors”. A márka hosszú évek óta töretlen népszerűsége mutatja, hogy megfelel ennek az elvárásnak. Termékeit a hegymászásban, a túrázásban, a terepfutásban vagy akár a mindennapokban is nyugodt szívvel használhatjuk.

Felelősséggel a környezetért
Ma már köztudott, hogy a gyártás során keletkezett szennyező anyagok és maguk a folyamatok is nagy környezeti kárt okozhatnak. A Jack Wolfskin olyan cég, ami, harmóniában filozófiájukkal, arra törekszik, hogy környezettudatos megoldásokat használjon a gyártás során. Álljon itt néhány példa ezen törekvésükre:
•    A Jack Wolfskin 2008-tól zöld energiát hasznosít az összes székhelyén, így csökkentve CO2 kibocsátást.
•    A gyártáskor vagy szállításkor keletkezett maradék CO2 ellensúlyozása érdekében, a PrimaKlima-weltweit programmal együttműködve, részt vesz erdők visszatelepítésben.
•    2011. óta a Jack Wolfskin Bluesign® partner, ami konkrétan azt jelenti, hogy az anyagok, szövetek előállításának folyamán nem keletkezik az emberi szervezetre és a környezetre káros anyag.
•    Bevezették a Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC - Nulla kibocsátott veszélyes anyag) programot, melynek célja, hogy 2020-ig a lehető legtöbb gyártási folyamatból kizárják a veszélyes anyagokat és csak környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. Az ilyen szintű gyakorlati elkötelezettség a „zöld” gyártás mellett csak a legkörnyezet-tudatosabb cégekre jellemző. (Remélhetőleg addigra a mi piacunkon is elérjük azt, hogy egy ilyen elkötelezettséget a vásárló figyelembe vesz.)
 
 
Jack Wolfskin technológiák – anyagok

 
Az alábbiakban a márka honlapján található „Technológiák” fejezetből adunk ízelítőt a teljesség igénye nélkül.

Texapore
A márka válasza az elemek kihívására a Texapore (lsd. www.texapore.com). A név valójában egy termékcsaládot jelöl, amin belül a különböző felhasználásnak megfelelően, különféle anyagokat és technológiákat variálnak: membránt, bevonatot, impregnálást, laminált anyagokat, különféle külső szöveteket. A cél, hogy az (ár-érték arányban is) optimális vízállóságot, átlélegzést és tartósságot érjék el egy-egy Jack Wolfskin modellben.  A rendszer egyik eleme egy saját fejlesztésű vízálló és lélegző membrán, amit ruhákban, lábbelikben és felszerelésekben is használnak. A Texapore vízállósága és átlélegző képessége a nagyon jótól a kiválóig terjed, csúcsértékei a piacon levő legjobb megoldásokéival egyenértékű.
Az ábra, ami jól szemlélteti a többrétegű felépítés működését, egy Texapore anyagszerkezetet ábrázol a márka honlapjáról.


[cim]


A Texapore szövetek fő típusai:
Az alább felsorolt fő csoportokon belül az anyagkombinációknak megfelelően több variáns is megtalálható a Jack Wolfskin kínálatában.

TEXAPORE  [cim]

A Texapore család alapcsoportja, amit sok variációban használ a Jack Wolfskin. Vízálló, szélálló, lélegző anyagegyüttes, ami általában porózus bevonattal készül, bár egyes esetekben nem-porózus membránt is használnak.
Vízállóság: 10.000 mm, átlélegzés: 9.000 g/m²/24h,


TEXAPORE AIR O2+  [cim]

A Jack Wolfskin „dinamikus átlélegzés” koncepciója, egy kétrétegű, mikroporózus bevonattal ellátott anyag A szellőzést az anyag azáltal fokozza, hogy a külső réteg kívülről is átjárható a levegő számára, ráadásul a mozgásunk sebességével arányos mértékben (de maga a teljes szövet szélálló).
Vízállóság: 5.000 mm, átlélegzés: 15.000 g/m²/24h, levegőátáramlás: 0,5 l /m²/s; tömeg: 122 g/m².
 
TEXAPORE AIR O3+ 
A Jack Wolfskin „dinamikus átlélegzés” koncepciója, egy kétrétegű, mikroporózus bevonattal ellátott anyag A szellőzést az anyag azáltal fokozza, hogy a külső réteg kívülről is átjárható a levegő számára, ráadásul a mozgásunk sebességével arányos mértékben (de maga a teljes szövet szélálló). Különösen alkalmas nagy mozgásigényű, aktív tevékenységekhez, ahol csak kevés csapadékkal kell számolni.
Vízállóság: 5.000 mm, átlélegzés: 30.000 g/m²/24h –től!, levegőátáramlás: 1,5 l /m²/s; tömeg: 122 g/m².


TEXAPORE AIR O2  [cim]

Magas vízállóságú és átlélegzésű anyag. Hibrid technológia, ami porózus bevonatot és nem porózus membránt is használ.
Vízállóság: 20.000 mm, átlélegzés: 15.000-20.000 g/m²/24h.

TEXAPORE AIR O3  [cim]

Egy különleges technikai anyag: vízálló, teljesen szélálló, rugalmas softshell.
Vízállóság: 20.000 mm, átlélegzés: 25.000-30.000 g/m²/24h.

TEXAPORE AIR O4  [cim]

A legnagyobb átlélegzési értékkel bíró Texapore anyagkombináció. Természetesen teljesen szélálló és vízálló. Különleges technológia, amennyiben a nem porózus membránon alkalmaznak egy un. katalizáló réteget, ami a nedvesség átáramlását (az átlélegzést) gyorsítja.
Vízállóság: 20.000 mm, átlélegzés: 35.000-40.000 g/m²/24h!

TEXAPORE HYPROOF O3  [cim]

Az egyik Texapore csúcsszövet, extrém vízállósággal és átlélegzési értékkel. Különleges technológia, ami egy megerősített nem porózus membránt és azon egy un. katalizáló réteget alkalmaz, ami a nedvesség átáramlását (az átlélegzést) gyorsítja.
Vízállóság 40.000 mm!, átlélegzés: 30.000 g/m²/24h

 
Jack Wolfskin megoldások hátizsákra
A hátizsáknál alapkövetelmény, hogy optimális teherelosztással, kényelmesen feküdjön fel a hátra és minden ponton, ahol érintkezik a testtel, kellemes viselet legyen. Szempont az is, hogy az előbbiek feláldozása nélkül, jó szellőzést biztosítson a hátunknak. Mindez nagy kihívást jelent a jó hátrendszerek tervezésénél. A Jack Wolfskin emellett fontosnak tartja azt is, hogy a kialakítás és a felhasznált anyagok minél inkább illeszkedjenek a hátizsák használatához.
A hátizsákoknál terveznek női modelleket is, amik nagy általánosságban kisebbek, mint az adott modell férfi változata. Emellett speciálisan a női anatómiához igazították őket, így általában kényelmesebbek is a nőknek.
Az alábbiakban bemutatunk néhány Jack Wolfskin hátizsákmegoldást. A teljes technikai spektrumot a márka saját honlapján találjátok meg.

Air Control System (ACS)
Mára klasszikusnak mondható Jack Wolfskin fejlesztés, amit 1991-ben használtak először. Rendszeresen fejlesztik, legutóbb 2013-ban vezettek be rajta néhány újítást (pl. az un. Airpipe párnázást). A hálós hát folyamatos szellőzést biztosít, ami növeli a komfortérzetet és befolyásolja a hőháztartást, ezen keresztül pedig a teljesítményünket is. Hightech anyagokból készült keret bizonyos távolságra tartja a zsákot a háttól. A hálós panelek a váll- és derékpántokon átengedik a test által termelt hőt. A hát és a zsák rugalmas kapcsolata nagyobb mozgásszabadságot biztosít, ugyanakkor a zsák kontrollálását is lehetővé teszi (nem lóg a hátizsák, hanem velünk együtt mozog).
1.    DELRIN (speciális polimer) keret tartja távol a zsákot a háttól (rugalmas, de ellenálló, szilárd műanyag, ami az ütéseket is jól tűri)
2.    Rugalmas, erős háló, egyszerre biztosítja a súlyelosztást és a szellőzést
3.    AirPipe rendszerű párnázás: könnyű, alaktartó, jól szellőzik, kényelmesen támaszt
4.    Soft Neck S-alakú vállpántok, szellőzőlyukakkal, AirMesh felülettel
5.    Rugalmas mellheveder jelzősíppal
6.    Párnázott deréköv szellőzőrésekkel, hálós borítással
7.    Deréköv-zsebek (egyes modelleknél)

 

ACS TIGHT
Az ACS TIGHT hátrendszert főleg aktív, sportos felhasználásra tervezték. Jól illeszkedik, a szellőzését pedig egy központi függőleges légcsatorna biztosítja. A háttal érintkező párnázott felületeket AirMesh háló borítja, hogy a hőelvezetés mértéke a szoros illeszkedés ellenére ne csökkenjen. A hátrendszer szerkezete közel tartja a tömeget a gerinchez, ugyanakkor megfelelő mozgásszabadságot biztosít.
1.    Szorosan illeszkedő SoftNeck vállpántok rugalmas borítással és könnyített párnázással
2.    Központi légcsatorna a szellőzés és a felület/tömeg csökkentése érdekében
3.    Duralumínium merevítés adja a szerkezet stabilitását (oldalirányban is)
4.    Airwave habpanel hálós borítással
5.    Ergonomikusan formázott deréköv (könnyített párnázottsággal (egyes modelleken elrejthető)
 

 
 

FLEXCONTACT
Ezt a hátrendszer kifejezetten a Jack Wolfskin alpesi hátizsákjaihoz fejlesztették. A fő követelmény a zsák kontrolálhatósága és a teljes mozgásszabadság biztosítása volt. Saját próbáink alapján nagyon kényelmes.
A rugalmas hátpanel mögött (a zsákon belül) egy HDPE (nagy sűrűségű polietilén) merevítőlap található, ami a stabilitást fokozza. Egyes modelleknél még egy központi alumínium rúddal tovább merevítik a szerkezetet. A merevítőlapot és a deréktámaszt el lehet távolítani, így csökkentve a tömeget, ami a hegyen fontos lehet. A deréktámaszt el is lehet rejteni, így a zsák átalakítható egy könnyű mászózsákká, amit beülővel is lehet hordani. A Flexvontact női változatban is készül.
1.    Nedvességálló szivacsos panel, szellőző csatornákkal
2.    SoftNeck vállpántok elasztikus borítással és kényelmes párnázással
3.    Rugalmas mellheveder jelzősíppal
4.    Ergonomikus, elrejthető/levehető deréköv szellőzőrésekkel és hálós borítással
 [cim]

 

V-TRANSITION
Ezt a hátrendszert kifejezetten nagy terhek hordására tervezték. Két, nagyjából V alakban beállított alumínium rúd csatlakozik egy műanyag laphoz, amit a derékrészben fixáltak. A derékpántok vastagon párnázottak és úgy tervezték őket, hogy a súlyt egyenletesen oszlassák el, de hosszú távon sem nyomjanak, szorítsanak (többek között ez a támasztó funkció az, ami megkülönböztet egy jó minőségű zsákot). Jó párnázott hátpanelek biztosítják a zsák stabil felfekvését.
A vállpántok, a derékpánt és a speciálisan formázott nyakszirt boltozat lehetővé teszi, hogy a nehéz zsákot kényelmesen vigyük, jól tudjunk benne mozogni és az egyenletes súlyelosztás miatt kevésbé fáradjunk. A háthosszt centiméter pontossággal lehet állítani – a pontos beállítás (csakúgy mint a zsák jó elosztású pakolása) nagyon fontos, hogy az előbb említett tulajdonságokat ki tudjuk használni.
1. Kerekített élű, hengerelt alumínium merevítők, melyek a derékrészhez erősítettek.
2. Alumínium keresztmerevítés
3. HDPE (nagy sűrűségű polietilén) deréklaphoz stabilan rögzített derékpánt csatlakozó (ebben futnak az alumínium merevítők).
4. Nagyon stabil, ergonomikus kialakítású, elölről egy mozdulattal rögzíthető, derékpánt.
5. Alakra formázott, többrétegű, vastagon párnázott deréktámasz.
6. Méretjelöléssel ellátott csatos háthossz állító, ami a deréktámasz alatt fekszik.
7. AIRMESH hálóborítással készült, stabil, vastagon párnázott hátpanel.
8. Rugalmas, de erős HDPE (nagy sűrűségű polietilén) hátlapok, amik az alaktartást és a stabilitást növelik.
9. Az alsó, mindkét alumínium merevítőhöz csatlakozó, HDPE (nagy sűrűségű polietilén) váll-lapokhoz rögzített vállpántcsatlakozás.
10. S alakú, vastagon párnázott, AIRMESH borítású vállpántok.
  

Töltőanyagok
A hideg elleni védelem és az átszellőzés kettős elvárása határozza meg, hogy milyen szigetelő eljárást alkalmaznak egy-egy termékben. A Jack Wolfskin használ természetes és szintetikus anyagokat is a szigetelés megoldására, ill. vannak olyan termékek, ahol kombinálja ezeket. A hőszigetelést főleg a töltet, másfelől viszont a belső felület anyagai és a külső szövetek is befolyásolják.

PEHELY
Még mindig a pehely számít a legjobb töltőanyagnak, tömegéhez képest a legjobb súlyarányú szigetelőnek. Jól tömöríthető, könnyű és tartós megoldás. Saját tapasztalataink alapján a hőérzet is barátságosabb egy pehelyruhában, mint a szintetikusban. A Jack Wolfskin a márka presztízsének megfelelően csak nagyon jó minőségű pelyhet használ, általában háromfélét:
700 CUIN töltőerejű kacsa pehely 90/10 arányban keverve tollal
575 CUIN töltőerejű kacsa pehely 90/10 arányban keverve tollal
500 CUIN töltőerejű kacsa pehely 80/20 arányban keverve tollal
A CUIN egy angolszász mértékegység, mellyel azt határozzák meg, hogy egy adott tömegű pehelymennyiség, mekkora térfogatot foglal el, azaz mennyi levegőt tud csapdába ejteni. Értelemszerűen minél nagyobb ez a szám, annál jobb a szigetelőképesség.
A Jack Wolfskin termékekben a pelyhet esetenként szintetikus töltőanyaggal kombinálják, olyan helyeken (pl. a karon vagy a vállakon), ahol szükség lehet egy kis extra szigetelésre vagy nagyobb kopásnak, esetleg nedvességnek lehet kitéve az adott rész. Előfordul az is, hogy a pehely töltetű ruhába még egy réteg szintetikus töltőanyag is kerül.

SZINTETIKUS KÖZTESRÉTEGEK
Nagy mennyiségű poliészter szálat tömörítenek lapokká, melyeket aztán egymáshoz ragasztanak és hővel vagy hőre aktiválódó polimerekkel vagy ragasztóval tovább tömörítenek. Nem igényel túl sok varrást, ami a szigetelésnél kifejezett előny, hiszen a varrások hőhidakat képeznek (ahol az anyag nem szigetel olyan jól). Ez a megoldás tartós és strapabíró. Sokszor extrém körülményekre szánt ruházatban is használják.

MICROGUARD
Ebbe a csoportba tartozik a Jack Wolfskin egyik szigetelőanyaga a Microguard is. A név egy szóösszetétel, amiben a micro olyan nagyon vékony spirális szálakra utal, amik nagyon jól szigetelnek, rugalmasak, a guard pedig üreges szálakból álló un. stabilizáló rétegekre a szöveten belül, ami sok levegőt tartanak magukban, ugyanakkor tartóssá és alaktartóvá teszik az anyagot. SILVER változatában még egy extra polárszerű réteget is tartalmaz, amibe ezüstrészecskéket integrálnak. Ez a réteg gyorsabb átmelegedést, lassabb kihűlést eredményez és visszaveri a testhő egy részét. Hálózsákokban és dzsekikben is használja a márka.

 
SZINTETIKUS TÖLTET
Különböző hosszúságú, átmérőjű és alakú poliészterszálak vattaszerű, laza együttese, amit levarrt kamrákba töltenek. Szigetelőképessége közelít a pehelyéhez, viszont víztaszító, ugyanakkor kicsivel nehezebben tömöríthető.

FIBERCLOUD HT
A Jack Wolfskin egyik legújabb fejlesztése, amit pehelyhelyettesítőnek szánt a márka. Tulajdonképpen egy vattaszerű, különböző hosszúságú és átmérőjű üreges szálakból tömörített szigetelés, amit laza csomókban töltenek kamrákba. Kivételes szigetelő képessége legalább 500 CUIN-nak felel meg, amit (a pehellyel ellentétben) akkor is megtart, ha átnedvesedik. Nagyon gyorsan szárad. Mindezen tulajdonságai miatt jól alkalmazható olyan ruhákban, amit hideg, de változó időjárásra terveztek, ahol esőre, nedvességre kell számítani.

 

Hozzászólások Jack Wolfskin cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!