Five Ten Anasazi Arrowhead mászócipő teszt

Five Ten Anasazi Arrowhead mászócipő teszt

Herczeg Gábor, a Magyar Jégmászószövetség kapitánya, tesztelte a Five Ten Anasazi Arrowhead mászócipőjét.

Nemrégiben kaptam tesztelésre és használatra – a kizárólagos hazai forgalmazótól, támogatómtól - a Trexpert Túrabolttól a fent említett mászócipőt. Korábban említettem, hogy nagy La Sportiva rajongó és megszállott vagyok, szinte minden outdoor szegmensbe ennek a márkának a kiváló termékeit vásároltam a korábbi években.  Az idő múlásával, új támogatók megjelenésével én is nyitottam az új márkák felé, így már jégen (Zamberlan Eiger 4000) és sziklán (5.10 Anasazi Arrowhead) is más modelleket viselek, hála a szponzoraimnak. Már hosszú évek óta – 2008-as piacra dobása óta – az etalonnak számító La Sportiva Miura VS-eket koptattam (erről teszt is készült: http://princeclimbing.blogspot.hu/2011/04/sportmaszas-nagyfal-ellenmiura-vs.html ), vonakodtam is, amikor a Trexpertes srácok inspiráltak ennek a márkának a kipróbálására. De aztán a kíváncsiság győzött és nemrégiben elhoztam tőlük egyet a fenti modellből, amit azonnal használatba is vettem és azóta kizárólag ebben a cipőben másztam. A két cipő márkájának és a piacnak egy-egy csúcsmodellje, tudásában, árában nem, apróbb részleteiben viszont eltér egymástól.

Az Anasazi Arrowhead a jól ismert Anasazi VCS nagyobb teljesítményű változata, több részletében is módosítottak a korábbi, évek alatt csiszolt tökéletességen, amit a világszerte sokak által használt VCS kínált. A titok a csőrszerűen lefelé görbülő orr, ami drasztikus változtatás a VCS egyenes talpával szemben. Elvileg nehéz projektek és erősen áthajló utak(elsősorban sport és boulder, de nagyfalra is tökéletes=>tépőzár/kényelem) megmászására hivatott, nálam ez majdnem mindegy, hiszen aligha tudom kihasználni a cipőben rejlő erőt és „tudást”. A cipő all-rounder, minden kőzeten és formán magas teljesítményt nyújt, kitolva a tudásunk – mindenkinek máshol lévő  - határait.
 
Részletek:
-    Cowdura abszolút nyúlásmentes, lélegző, puha, kopásálló felsőrész
-    2 db Velcro tépőzár
-    Meredeken előre törő orr
-    Magas tapadású Mistique körbegumizás
-    Anasazi 4G, közepesen aszimmetrikus talpforma
-    Új, kényelmesebb, pontosabb és jobban illeszkedő sarok bölcső
-    Stealth Onyxx talp, ami tapasztalataim szerint a legjobban tapadó gumi amit valaha próbáltam
-    Színe: narancssárga – fekete
-    Puha, párnázott, 2 részből álló nyelv
-    Beszerzés: Trexpert Túrabolt trexpert.hu
-    Ár: 33.900 Ft (La Sportiva Miura VS 37.990 Ft)

Élesben:
Már az üzletben feltűnt, hogy – bár a legkisebb méretet hoztam el, ami csak felment a lábamra – kényelmes a cipő. A La Sportiváimat hetekig nyújtottam a szobában mire kimerészkedtem velük sziklára, annyira szűkek voltak és sokat nyúltak az idő múlásával, de abszolút kényelmessé váltak. Ez a fejezet itt kimaradt, kivittem a cipőt és már az első alkalommal egész napot másztam bennük, mindenféle komoly fájdalom és gyötrődés nélkül. Végre egy igen komoly probléma lett orvosolva.  Féltem tőle, hogy túlnyúlik és veszít a pontosságából, de nem. Már kb. 10 alkalommal voltam benne mászni(sport és nagyfal) és ugyanolyan feszes, mint először, viszont betapostam és sokkal pontosabb, jobban harap. A Miurához hasonlóan a legkisebb lépés (perem, lyuk, repedés, reibung…szinte mindegy) is megléphető vele, akár a pénzérme vastagságúak is, kiválóan tart. Érzésre picit mintha jobban igénybe venné a lábujjak erejét apró lépéseknél. Viszont a gumi az fantasztikus! A Stealth Onyxx talp olyan helyen is tartott ahol a Vibram XS Edge már instabil „mintha lecsúszna” érzést keltett korábban, ráadásul egy lábon, szinte no hand!!! El sem hittem. Gyakorlatilag bárhová lépsz a falon, ottmarad a cipő. A sarka precízebb a korábbi modelleknél, szűkebb, az akasztás is jó vele, nem igyekszik kifelé a sarok a helyéről, bár még mindig nem annyira passzos, mint a Miuráé. A két Velcro tépőzár jól tart, picit puhább érzést ad, mint a Miura VS 3 tépőzárja, ami jó és kevésbé jó is lehet (én szeretem a 3 tépőzár adta stabilitást, továbbá keresztirányban kevésbé csavarodik el a cipő eleje). A tépőzárak alatt puha, párnázott, 2 félből álló nyelvek tompítják a tépőzárak feszes tartását. A felsőrész puha, nyúlásmentes és szellőző, bár nagy melegben ebbe is óhatatlanul beizzad a láb, mint szinte bármelyik cipőbe. Hátul 2-2 húzópánt, egy az achilles mögött, egy pedig oldalt, könnyűvé téve a baromi szűk cipő felhúzását. A cipő fekete bélése puha, nem dörzsöli a lábat, nem alakít ki fájó, kellemetlen nyomáspontokat, bár ez erősen lábforma kérdése is.
 
A design letisztult, a cipő – sokaknak nem tetszően – narancssárga, személy szerint kedvelem ezt a színt, könnyen megtalálom, ha letettem valahová egy mászóhelyen, egyébként öltöztet a kompozíció. Méretezését tekintve még a La Sportivából 38,5-es méret kellett a 43-as lábamra, addig ebből 41,5-es a tökéletesen illeszkedő méret, közelebb áll az utcai számozáshoz. Én kifejezetten szeretem a spártai méretezést, csak a leges legszűkebb cipőkben érzem „jól” magam, ekkor érzem pontosnak a cipőt.
 
Verdikt:
A kételyek, amik voltak bennem egy új cipő kipróbálását illetően szertefoszlottak. Nem érdemes szkeptikusnak lenni, nyitni kell az új felé, hiszen ezt a mászós életforma messzemenőkig meg is követeli.
Jó cipő kérem! Felveszi a versenyt a Miura VS-el, jobbnak abszolút nem mondanám, de kiegyezhetünk egy egállal. Hasonló teljesítmény, hasonló ár, hasonló piaci szegmens. Az ár, a kényelem és a bejáratás időtartama amiben a 5.10 nüanszokkal nyer, valamint a gumi tapadása, mert az hihetetlen. Bátran ajánlom ezt a cipőt azoknak, akik ki akarják hozni magukból a maximumot, akik nem a cipő miatt akarnak lemaradni életük útjáról-projektjéről, akik egy profi all-rounder cipőt keresnek, minden kőzettípusra és falformára/jellegre.

Stay tuned…

 

Hozzászólások Five Ten Anasazi Arrowhead mászócipő teszt cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!