Börzsönyi túraajánló

Börzsönyi túraajánló

A Börzsöny szemet gyönyörködtető csúcsai, erdős vadonjai, vadregényes tájai igazi túraélményt kínálnak.

A Börzsöny vulkáni eredetű hegység, az Északi-Középhegyég legnyugatibb tagja. Geológiai szempontból viszont csak a második legnyugatibb, hiszen kőzetét tekintve a Duna túloldalán található Visegrádi-hegység is ide sorolható. A Magas-Börzsöny csúcsait végignézve kirajzolódik az egykori vulkán kalderájának vonala, ezen a peremen található a Csóványos is, amely a hegység legmagasabb hegye (938m). A csúcson található kilátóból 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé, szép és tiszta idő esetén dél felé a Dunakanyart és a Pilis-Visegrádi-hegységet, északon akár a Magas-Tátrát is megpillanthatjuk.

A Börzsöny szemet gyönyörködtető csúcsai, erdős vadonjai és a Dunakanyar közelsége miatt közkedvelt kiránduló hely, az országos kéktúra is keresztül szeli. Déli oldalról a Vác és Szob között közlekedő vasút nagyon jó megközelítési lehetőséget biztosít, északi és nyugati oldala viszont kevésbé látogatott, pedig rengeteg látványos helyet rejt. A hegység a Duna-Ipoly Nemzeti Parkoz tartozik, nagy része fokozottan védett terület.


Túra a Csóványosra
A Nagy-hideg-hegy és a Csóványos a Börzsöny legkedveltebb célpontjai. Egy napos hétvégén vagy egy átlagos hétvégén karantén alatt Királyrét felől nem érdemes próbálkozni.

Akik jó erőben vannak és nem szeretnek tömegben túrázni, válasszák a Nógrádi vár felől a kék túraútvonalat, ami kb. 12 km-en keresztül kanyarog a Csóványos tetején lévő kilátóig. 
 

Kép forrása: Bárhogy is legyen mozogj

[cim]

Hozzászólások Börzsönyi túraajánló cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!