Beszállócipő

Beszállócipő

Mi az a beszállócipő?

A beszállócipő vagy közelítő cipő (angolul approach shoe) egy vegyes felhasználású túracipő, elsősorban sziklás terepre.

A beszállócipő valójában egy hibrid, amit a túracipők és a sziklamászó cipők keverékeként lehet értelmezni. A kényelme és a kialakítása egy túracipőre emlékeztet, talpának tapadása pedig egy mászócipőre. Talpszerkezete merev, csak enyhe csillapítással rendelkező középtalpa van.


A név megmagyarázza a cipő feladatát is: eredetileg mászóknak fejlesztették, akiknek a mászás beszállási (kezdeti) pontjáig kell eljutniuk, általában sziklás terepen. A beszállási pontnál aztán a mászó átveszi a mászócipőjét, amiben gyalogolni, a falat megközelíteni egyébként nem lehet. A beszállócipő másik magyar megnevezése ez utóbbi kifejezésből származik: közelítő cipő; angolul pedig approach shoe –ként utalnak rá. A beszállócipőtől elvárják, hogy bizonyos nehézségi fokig mászni is lehessen benne.


A beszállócipő kialakítása tehát nem véletlenszerűen alakult ki. Kettős feladatot kell ellátnia: sziklás terepen túrázni és bizonyos mértékig mászni is tudni kell benne. Általában precíz illeszkedésű, hogy stabilan tartsa a lábat és jobban lehessen benne érzékelni a sokszor veszélyes lépéseket is. A talpszerkezete elég merev ahhoz, hogy jól tartson sziklán, sziklás terepen és megtartsa viselőjét akkor is, ha csak a talp egy kis része érintkezik a sziklával (mint sokszor a mászócipők esetében), ugyanakkor nagyon jól tapad, akár nedves sziklán is. A talp elülső és elülső-oldalsó részén sima, ún. mászózónát alakítanak ki, amivel kisebb peremekre, kis kiálló sziklarészletekre lehet rálépni (a túracipőknek ezen a szakaszon is mély profilú, fogazott talpuk van, hogy az egyenetlen talajon jól kapaszkodjanak).


A merevebb, kevés csillapítással készült talp miatt könnyed ösvénytúrákra, hosszú gyaloglásokra nem igazán alkalmas, igényli a nehéz, sziklás terepet, a viszkózusabb (jobban tapadó) gumitalp pedig gyorsabban kopik. Kiválóan alkalmas viszont sziklás terepen való túrára és via-ferrátához (sőt, ez utóbbihoz melegen ajánlott beszállócipőt választani). Sokszor használják olyan munkákhoz is, ahol ezen tulajdonságaira szükség van (pl. ipari alpinisták, magasban dolgozók, antenna szerelők, kikötői munkások).


Egyes beszállócipőknek körben futó gumipereme van, hogy a sziklák okozta dörzsöléseket, vágásokat jobban bírja, ill. a morénás, kőgörgeteges terepen való lefelé ereszkedéseknél is védve legyen a cipő felső része. A gumiperem még tovább merevíti a beszállócipő szerkezetét.


Néhány példa beszállócipő modelljeinkre:


Five Ten Guide Tennie beszállócipő


Black Diamond Technician férfi beszállócipő


Black Diamond Technician női beszállócipő


Dolomite Crodarossa Lite GTX női beszállócipő


Alpina Royal túra- és beszállócipő

Alpina Royal Vibram túra- és beszállócipő

 

 

Hozzászólások Beszállócipő cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!