A legszebb 5 hazai tanösvény

A legszebb 5 hazai tanösvény

A Mozgásvilág ajánlásával

Mi az a tanösvény?

A tanösvények, olyan táblákkal ellátott erdei, vagy más természeti területeken vezető turista utak, amelyek az adott környék geológiáját, természeti értékeit, esetleg kulturális érdekességeit mutatják be a látogatók számára. Túrázóként viszont mindig fellobban bennem a kalandvágy, ha tanösvényről van szó, mert akárhogy is nézzük, nem csak a bemutatni kívánt érdekességek alapján kategorizálhatóak a tanösvények, hanem a minőségük és a tulajdonságaik alapján is. 

Hiszen vannak olyan magas szinten kivitelezett tanösvények, amelyek interaktívak, és ez értendő számítástechnikai téren is, hiszen QR kódokkal okostelefonon is felfedezhetünk egy csomó mindent, másrészt az információs táblák tartalmazhatnak gyerekek vagy akár felnőttek számára is élvezhető kézzel fogható feladatokat. Kezdjük is a felfedezést egy Budapest közeli hellyel, a Nagyszénás tanösvénnyel Nagykovácsi felett. A tanösvényhez információs füzetet adott ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park, sőt telefonos applikáció segítségével informálódhatunk az állomásokról. A füzetben pedig egy rejtvényt is meg lehet fejteni, amelynek a megoldását az utolsó állomáson lévő leveles ládába kell bedobni, természetesen valamilyen ajándék is sorsolásra kerül. Nem messze innen Budakeszin a mamutfenyőknél több, gyerekeknek szóló tanösvényt is végigjárhatunk, ahol a tábláknál szintén interaktív mozgatható elemek találhatók, és a közeli vadasparkban is felfedezhetünk ilyen ösvényeket, ráadásul az itt található kalandpark is egy interaktív tanösvény.

Aztán vannak olyan tanösvények, amelyek olyan útvonalakon vezetnek, ahol a természeti akadályok miatt – ilyenek a mocsarak, patakok, sziklák vagy meredek hegyoldalak – valamilyen előrejutást segítő eszközt, hidakat, rámpákat, kapaszkodókat építenek ki, amelyek növelik a kaland faktort a végigjáráskor. Ha sziklák, akkor rögtön a környező országokban fellelhető lombkorona tanösvények jutnak eszünkbe, pedig már idehaza is gomba módjára szaporodnak a fák fölé épített magas rámpák. De keresgélhetünk a földfelszín közelében is például a Tatai Fényes tanösvényen, ahol a mocsár fölött szinte végig fahidakon és járdákon közlekedünk, a központi tónál pedig egy kötélpályán mozgó tutajon is áthúzgálhatjuk magunkat. Aztán ha észak felé indulunk a fővárosból, akkor nem is oly messze a Naszály tövében a Gyadai tanösvényen próbálhatjuk ki magunkat különböző facölöpökön és járdákon, nem utolsó sorban pedig egy igen vagány függőhídon is át kell kelnünk egy vízmosás által kialakított völgy felett.

Létezik egy harmadik csoport is, olyan tanösvények, amelyek elkészültek valamikor, vagy csak félig készültek el, de a készítő magára hagyta valamilyen okból, ezek pedig karbantartás hiányában elbozótosodnak, elvesznek. Személy szerint én mégis nagy kedvvel vágok neki ezek felfedezésének is, mert az érdekesség, ami miatt létrejött, még mindig ott van, és ha nehezen is, de ugyanakkor nagyon kalandosan, felfedezősen bejárhatók ezek az útvonalak. Nagy kedvencem a Vértes nyugati csücskében a Csuka-tó tanösvény, amely a Vérteskerti Malomerdő panziótól indul és az első néhány száz méteren egy mini állatkertet, majd pedig szépen kialakított erdei sétányon informatív táblarendszert tartalmaz. Aztán egyszer csak elfogy és megszűnik létezni egy egyébként csodás kék vizű bányató mellett, de ha a térképen sikerül követni az ösvényeket, vagy a letöltött gpx nyomvonalat követjük, akkor erdőn mezőn át eljutunk a Csuka-tóhoz, ami egy nyugodt erdei tavacska és még forrás és turista pihenő is van a partján. Aztán, hogy miért nem készült el még a jelzés sem, az már a talány és a rejtély része. Egy másik érdekes geológiai emlékhely a Száka-hegyi tanösvény, amely szintén az enyészeté lett, ez a Balaton-felvidéken található, és akár Balatonfüredről, akár Aszófőről is megközelíthetjük. A felhagyott kőfejtőben pedig 230 millió éves tektonikai gyűrődéseket fedezhetünk fel a falakon olyan tisztán, ahogy azokat csak a tankönyvekben lehet látni. Mind közül viszont a legizgalmasabb a Bükkben Egertől nem messze lévő Nyerges-hegyi kaptárkövek és barlanglakások környéke. Egy igazi felfedező kalandtúra, mintha csak a Közép-Amerikai dzsungelekben keresnénk az inkák kincsét. Az elbozótosodott területen csak egy nagyon vékony csapáson tudunk előrehaladni derékig érő fűben és cserjésben, de amikor állomáshoz érkezünk szinte újszerű tanösvény táblák fogadnak és a riolittufa sziklatornyokba bevésett kaptárkövek és különös barlanglakások, amelyek kívül belül megnézhetőek. Volt olyan, hogy egy szikla mellett elhaladva csak véletlenül fedeztem fel egy csapást, amely a szikla tetején lévő barlanghoz vezetett. Érdemes felfedező szemmel alaposan megvizsgálni mindent.

Ha kedvet kaptál a tanösvények végigjárására, töltsd le a túraajánlók végén lévő gpx nyomvonalat és keresd fel ezeket a helyeket, nem fogsz csalódni.
 

Fotó: Egri kaptárkövek felé Nyáry Tamás 

[cim]

Hozzászólások A legszebb 5 hazai tanösvény cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!