Túrabolt - Sátor - túrabakancs - hátizsák

Románia, Radnai havasok gerinctúra (2012.08.21 – 2012.08.25) - Túrabolt

TÚRAFELSZERELÉS TÚRARUHÁZAT TÚRABAKANCS / TÚRACIPŐ EGYÉB TÚRAFELSZERELÉS AJÁNDÉKTIPPEK TÚRABOLT OUTLET ŐSZI VÁSÁR KEMPING

Felhasználó menüje
medvecsaba


Aszód
Hozzászólások: 0
Reg.: 2011.12.24.


Adatlapja Adatlapja
Túrája Túrája
Saját oldal Saját oldal
Blogja Blogja
Képei Képei
Videói Videói
Ezeket a termékeket vásárolta meg Ezeket a termékeket vásárolta meg
Vélemények róla Vélemények róla
Klubtagságai Klubtagságai
Ismerősei Ismerősei
Naplója Naplója
Hozzászólásai Hozzászólásai

Tag info
medvecsaba


Aszód
Hozzászólások: 0
Reg.: 2011.12.24.


Adatlapja Adatlapja
Túrája Túrája
Saját oldal Saját oldal
Blogja Blogja
Képei Képei
Videói Videói
Ezeket a termékeket vásárolta meg Ezeket a termékeket vásárolta meg
Vélemények róla Vélemények róla
Klubtagságai Klubtagságai
Ismerősei Ismerősei
Naplója Naplója
Hozzászólásai Hozzászólásai

TúraboltKeresés


Keress a túrabolt termékei között.

Túrabolt Keresés
Részletes keresés a túraboltban

A 10 utolsó túrabolt keresés:

fjall raven akció, vízálló gyufa, legmelegebb cipö extrem hidegre, túraruházat webshop, parkour kesztyu rendeles, bear grylls hátizsák, lytos bakancs, paraffin lámpaolaj, wenger cipők, cayman bakancs

További túrabolt kereső szavak:

túrabakancs, bakancs, face, sátor, női, akció, the, túrabolt, lafuma, hanwag

Túrabolt címkékÚj túrabolt cikkek


Túrabot - Mire jó a túrabot?

Túrabakancs teszt - Zamberlan Vioz Plus GT RR

Mászócipő 1. - Kategóriák

Talpbetét - egészség és kényelem

Dehidratáció (kiszáradás)

Bridgedale túrazokni

Fejlámpa


Márkák


Túrabolt márkák

Túrabolt linkek


 
 
 
 
 

CIPŐJAVÍTÓ MESTER

 

 KERÉKPÁRSZERVÍZ

 

 

 

 


Románia, Radnai havasok gerinctúra (2012.08.21 – 2012.08.25)

Helyszín:                    Románia Keleti Kárpátok, Radnai havasok

Csoport:                      3 fő (1 sátor)

Szabadban
töltött éjszaka:           4

Összes túranap:         5

Táv:                            kb. 56 km

Összes szint:               kb. 3300 m

Augusztus 21-én kedden reggel indultunk Romániába a Radnai havasokba 5 napos gerinctúra céljából. Először az Aszód – Borsa közötti utat kellett megtennünk autóval. Korán reggel indultunk és elmúlt dél mire Borsára értünk. Az út nehezebb része a határ átlépése után következett. Autópálya nincs, a teherforgalom is a közutakon zajlik, a közlekedési morál pedig eléggé sajátos.

Célunk Borsán a kórház melletti parkoló volt, itt szándékoztunk hagyni az autót, míg mi túrázunk. A parkoló nem fizetős (azért ezt nem árt mindig ellenőrizni), jó forgalmas helyen van. Az autó letételére, mint kiderült egy-egy panzió parkolójában is lehetőség lenne kb. 5 euro/éj áron.

A parkolóban felvettük nagy túrazsákjainkat (kb. 60 liter és 20-22 kilogramm az induló súly) majd elindultunk megkeresni az első táborhelyünk felé vezető kék sáv jelzést. A jelzés egyébként a kórháztól nem messze indul felfelé. A főúton a kórházon túl jobbra fordulva meg is találtuk és elkezdhettünk kapaszkodni felfelé. Az út első része még jó darabig lakóházak között vezetett. A kék jelzés szórványosan található csak meg azonban a hegy felé terepjáróval járható földút vezet.  Elvileg autóval nem szabadna felmenni a hegyre, gyakorlatilag megteszik. Az út nagy valószínűséggel a Nagy-Pietrosz lábánál lévő meteorológiai állomás miatt épült. Az egyik felfelé haladó terepjárós felajánlotta, hogy felvisz minket, de mi inkább a gyaloglást választottuk. A felfelé tartó út a nehéz zsákok, a nagy szintemelkedés és a meleg miatt eléggé fárasztó volt. Sok pihenővel kb. 5 óra alatt tettük meg. A kijelölt táborozóhely a meteorológiai állomáson túl egy tengerszem mellett van. Itt rajtunk kívül többen is táboroztak. A mi csapatunk (3 fő) egy sátrat állított. Forrást a tó hegy felőli oldalán találtunk itt töltöttük fel a készleteinket, fejenként 3 liter vizet vittünk magunkkal minden túranapra + amit a táborhelyen használtunk fel.

Nyugodt éjszaka után reggel kényelmes tempóban (6 órakor kelés, 9 órakor indulás) készülődtünk majd indultunk tovább a kék sávon felfelé a Nagy-Pietrosz csúcs alatt lévő gerincre. Itt mindjárt nagy szintkülönbséget kellett leküzdeni azonban az út jól járható és látható. A gerincre felérve a zsákokat letettük és kitérőt tettünk a csúcsra. (A navigációm a zsákon maradt így az útvonalban és a szint adatokban a kitérő nincs benne.) Némi nézelődés és fényképezés után visszatértünk a zsákokhoz és folytattuk utunkat a kék sáv jelzésen, ami idővel áttért a piros sávra. A túra ezen második, vagy ha úgy tetszik az első gerincen töltött napján sok turistával találkoztunk ez a hegy egy népszerű része lehet valószínűsíthetően a jó megközelíthetősége miatt. Kényelmes tempóban haladva délután fél háromkor érkeztünk második táborhelyünkre. A kijelölt táborhely szeles és birkaürülékkel teli azonban a kilátás pazar. Itt rajtunk kívül már csak egy sátor volt. A táborhely mellett forrás is található. A forrásokat érdemes kihasználni az első és második táborhely között használható egyéb forrást nem találtunk és ez igaz volt a túra további szakaszaira is. A nap során meleg napos idő volt, a három liter víz kitartott. A táborhelyen tűzgyújtásra nincs lehetőség, nem nagyon van mit égetni a táj itt már elég kopár. Nagyon elszántak kereshetnek némi törpefenyőt, én ezt nem igényeltem. A meleg vacsorát gázfőzőn készítettük el majd végignéztük, ahogy egy birkanyáj keresztülvonul a táborunkon ezután lefeküdtünk aludni. Az este nyugodtan telt.

 Csütörtök reggel (és tulajdonképpen a további napokon is) a korábbihoz hasonló reggeli kevésbé sietős készülődés zajlott le. Erre a napra kicsivel hosszabb, de kevésbé szintes túra volt betervezve. Ezen a napon is meleg napos időnk volt. A kilátás szép még így augusztus végén is sok birkanyájat lehet látni a hegyen. Az utunk egészen eseménytelenül telt volna, ha nem botlunk bele egy nyájba, amit megpróbáltunk ugyan kikerülni, de ezt a pásztorkutyák másképp gondolták. Ugatva kb. 3-4 méter távolságra közelítettek meg minket. A három fős csoportunk felzárkózott és várakozott. A kutyák nem támadtak a pásztor hívó szavára odébb álltak majd visszatértek és újra elmentek ekkor már végleg. Az út során visszanézve mindig jól látható volt az addig megtett utunk és a gerinc. Következő sátorozó helyünk mellett is volt forrás azonban az eredetileg kiszemelt tengerszem ki volt száradva! Táborhelyünk a gps tracken jól látható. Túránk során a forrásból vett vizet tisztítottuk és klórtablettáztuk pusztán a biztonság kedvvért. (Itt jegyzem meg a pásztor simán lehajolt a forráshoz és ivott belőle tehát valószínűsíthetően gond nélkül fogyasztható, de fő a biztonság. Saját elveim szerint inkább kicsit óvatosabb vagyok mintsem, hogy egy fertőzéssel küzdjek a hegyen.) Itthon szinte mindig vizet iszok a hegyen viszont valahogy nagyon kívántam már az ízeket ezért nagy felüdülést nyújtott némi Bolero italpor. Hiába nagyon elkényeztetett a fene nagy civilizáció. Nap közben egy két csúnya felhő és egy két esőcsepp is ijesztgetett, de a vihar elkerült. Este a sátorban hallható volt, hogy a hegy másik oldalán kicsit távolabb csapódott le. Az éjszaka nyugodtan telt.

 A pénteki indulásra már jóval könnyebb volt a zsákom, hiányzott belőle több adag élelem. A kulacsok megtöltését követően útnak indultunk, továbbra is a piros jelzésen. Ez a nap már a térképet megnézve is eléggé megterhelőnek tűnt és az is volt. Igazi hullámvasút, fel-le, fel-le és így tovább. Az időjárás továbbra is napos és meleg árnyék, ahogy eddig is alig alig. Napi utunk kb. 2/3 részénél két olyan részen is keresztül kellett haladni, ami kézhasználatot is igényel itt bizony mászni kellett. Nehéz zsákkal ez nem könnyű feladat, a második szakaszon a zsákokat inkább külön feladogattuk. A képek nem adják vissza, ezen a részen fokozott óvatosság szükségeltetik! Fárasztó gyaloglás után útelágazáshoz értünk. Ott találkozott a piros sáv a kék körrel (Saua cu lac). A hátizsákokat itt újra lent hagyva kitérőt tettünk az Ünökő csúcsára. A kilátás szép ráadásul a gerinc jó része belátható onnan. Visszatérve az elágazáshoz innen már a kék kört követve leereszkedtünk utolsó táborhelyünkhöz az Ünökő lába alatti tengerszemhez. Táborhelyünk eléggé szeles volt, forrást csupán a tengerszem felett a hegy lábánál találtunk kb. 3-4 perc járásra. A szél éjszaka sem enyhült erősen fújva a sátrat az éjszaka nem volt valami kellemes.

 Szombat reggel a hazautazás napján kissé sietősebben készülődtünk reggel. Onnan már csak lefelé vezetett az út végig a kék kör jelzést követve. Az egy részen nehezen követhető gyakorlatilag a patak mellett halad majd beér egy erdős területre ahol némi erdőirtás lehetett itt át kellett mászni a kidőlt kivágott fákon. Eléggé lassan tudtunk haladni végül az erdő fáin rátaláltunk a jelzésre, amit onnantól kezdve nem veszítettünk el. A lefelé vezető út eléggé egyhangú volt az erdőből kiérve földútra tér rá ami hosszan kanyarog. Itt már tempósabban tudtunk haladni végül elértük célunkat (Gura lalei). Innen már csak Borsára kellett visszajutni. 3 lehetőség adódik. Az egyik a gyaloglás, de ez nem annyira vonzó lehetőség (kb. 40 kilométer nagy zsákkal) a másik a stoppolás a harmadik a Maxi taxi mint tömegközlekedés. A buszra egy órát várnunk kellett volna, de szerencsénkre bejött a stoppolás (itt szokás mivel a tömegközlekedés nem igazán jó) és könnyen visszajutottunk Borsára. Az út végén fejenként 10 lejt adtunk sofőrünknek. A Gura lalei és Borsa közötti út nagyon rossz állapotú igaz már újítják fel.

 Az autóhoz visszatérve pakolás, a parkoló melletti boltban némi sörvásárlás majd indulás haza. Hazafelé fogyasztottunk egy kis micset majd tovább álltunk. Autónk idővel megadta magát így még akadt egy kis kaland a végére, de szerencsésen hazaértünk szombat éjszaka.

 A túra egyik alapvető célja a többnapos nagy zsákos gerinctúrázás gyakorlása volt. Utunk alapját Nagy Balázs Gerinctúrák a Kárpátokban könyve adta. A túrán végig szép időnk volt, vizet leginkább a táborhelyek melletti forrásokból lehetett venni, ezért érdemes volt mindig feltöltött készlettel útnak indulni. A táj mindenhol szép, kissé kopár ebben a magasságban, a növényzet hiánya furcsa lehet. A gerinc egyik oldala zöld lankásabb, míg a mási oldal meredekebb sziklásabb. Sajnos sok helyen tapasztalható, hogy szemetet hagynak a hegyen, legyen az műanyag palack vagy éppen kiürült gáztartály. Ez igen elszomorító. Mi a keletkezett hulladékot természetesen lehoztuk. Medvével nem találkoztunk, a pásztorkutyák nagyobb veszélyt jelentettek. Az erdőn keresztül lefelé vezető úton láttunk ugyan egy lábnyomot, ami gyanús volt, hogy medvétől származik, de a mackóval szerencsére nem futottunk össze. A kipróbált 3 fő / 1 sátor leosztás nekem nem vált be, nem igazán volt pihentető az alvás (korábbi sátras alvásokhoz képest). A középen alvónak 0 privát szférája van, a személyes holmik elhelyezésére alig van lehetősége ráadásul akármerre is fordul valakibe biztosan beleütközik. Jelenlegi elképzelésem szerint a két ember és egy sátor variáció szimpatikusabbnak tűnik. A folyadékot három kulacsban tároltam, ugyanakkor szimpatikusan tűnik a 2 literes vizes tartály és az egy literes kulacs kombináció. Utóbbival kényelmesen utántölthető a tartály. Kulacsból a Nalgen egy literes kulacsa kényelmesen használhatónak bizonyult. Széles szája miatt könnyű volt a forrásoknál megtölteni és az italport is elkeverni benne. Arra figyelnem kellet, hogy jól meg lehet húzni, így ha beosztással kell élni csak apró kortyokat szabad inni! J

Egy ideje már használok túrabotot leginkább hazai teljesítménytúrákon. Szintes terepen bevált, de igazán jól itt, hegyi körülmények között vettem hasznát. Nagy hátizsák és hegyi terep elengedhetetlen kelléke egy megbízható túrabot.

A 60 literes túrazsák mérete megfelelő volt. A felszerelésen és a pakolási technikán mindig van mit csiszolni, de az bebizonyosodott számomra, hogy ennél nagyobb túrazsákra nincs szükségem hosszabb távon sem.

A túra során elszenvedett legkomolyabb sérülés két vízhólyag mellett a napégés volt. (Igen volt nálam naptej és igen bekentem magam persze miután leégtem…)

 

 

Felszerelés lista:

60 literes hátizsák, hálózsák, derékalj, 1/3 sátor, túrabot, GPS, térkép, iránytű, 2 hosszú nadrág, 2 meleg felső, 3 pár zokni, 3 alsónadrág, esődzseki, kamásli, sapka, csősál, kesztyű, napszemüveg, bakancs, 4 póló, 3 kulacs, fejlámpa, tartalék lámpa, elemek, elsősegély csomag, tisztálkodó szerek, víztisztító, gázfőző, gáz, edénykészlet, bögre, 2 zsebkés, 2 kanálvilla, öngyújtó, élelmiszer, fényképező, gázspray, tartalék cipőfűző, gyorskötöző, kis méretű tükör

 

Útvonal adatok:

a szinttérképek a képgalériában láthatóak. A szintprofiloknál szereplő időpont a feldolgozás időpontja (lusta voltam újat készíteni…)


(9 szavazat)Értékeld ezt a blogbejegyzést!2012. 09. 10. 21:07Hozzászólások...
Neved:

E-mail címed:

Hozzászólás címe:

Hozzászólásod:

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Adatkezelési tájékoztató

 

 

Túrabolt eladó
Túrabolt logo
Figyelünk
Rád

Hívj és segítek!

Ádám vagyok és minden kérdésedre válaszolok. Hívj és tedd fel nekem a kérdéseidet a

+3630-929-0596

telefonszámon, hétköznap 15.00 - 19.00-ig.

English speaking operator call: +36 30 929 0596


Házhoz visszük!

Gyorsan és alacsony áron, vagy akár ingyen is kiszállítjuk a nálunk vásárolt túrafelszereléseket az ország bármelyik pontjára...

Házhozszállítás


Erzsébet-utalvány

Kattints és nézd meg, hogy a túraboltban milyen Erzsébet-utalvány típusokat fogadunk el...

Erzsébet-utalvány


Válassz kedvezményt!

5-10%-os kupont adunk 50.000 és 100.000 Ft feletti rendelésnél, amelyet a következő vásárlásod alkalmával használhatsz fel...

Túrabolt kedvezmény kupon

Ajándékot adunk, ha legalább két terméket vásárolsz nálunk, minél nagyobb értékű a rendelésed, annál pazarabb ajándékok közül válogathatsz...

Ajándék, ha legalább 2 terméket vásárolsz

-50% alatt is találsz nálunk túrafelszereléseket és túraruhákat, érdemes megnézned mi az, amit most nem szabad nálunk hagynod...

Akciós termékek

Viszonteladói kedvezmények várnak Rád, ha Five Ten,  Kohla, Alpine Pro, vagy Zamberlan termékeket szeretnél árusítani...

Viszonteladói kedvezmények


Kiváló Garancia!

Amellett, hogy Ádám segítségét minden esetben kikérheted a megfelelő túrafelszerelés, vagy túraruha kiválasztásához, ha mégsem lenne megfelelő az általad választott termék, akkor webáruházas vásárlás esetén azt 14-napig visszaküldheted és mi becseréljük, vagy visszafizetjük annak árát.

Garancia


Lájk ajándék...

Csapj le minden héten a facebook-on közzétett, fillérekért elvesztegetett túrafelszereléseinkre és túra kiegészítőinkre.
Lájkolj most!

 

Üzenőfal


Túrabolt ElejéreTúrabolt VisszaTúrabolt KövetkezőTúrabolt Végére

Kedves Tibor! Habár azóta már beszéltünk telefonon, ezúton is szeretném megerősíteni, hogy a rendelést intézzük. Elnézést kérünk a késedelmes teljesítésért, de a bolt költözése miatt számos akadály nehezítette a működésünket. Üdvözlettel, Baráth Attila
Tisztelt Túrabolt!

Augusztus 23-án rendeltem Önöktől egy hátizsákot.
Semmilyen visszajelzést nem kaptam arról mikor kapom meg.
A múlt héten telefonon érdeklődtem de csak ígérgetést kaptam.
A mai napon is próbáltam érdeklődni de senki nem veszi fel a telefont.
Már sokszor rendeltem interneten de ilyen megbízhatatlan üzlettel még nem találkoztam.
Várom válaszukat mikor jutok hozzá a rendelésemhez.

Köszönettel: Sturcz Tibor
0620-773-9844

Tisztelt Attila, köszönöm szépen válaszát, üdv. Takács Zsuzsa
Trexpert túrabolt 15:22: Kedves Zsuzsa! Walkstool Basic 60 cm (057260) - A szék magassága a földtől: 60 cm; az ülőfelülete cca egy 32,5 cm-es egyenlő oldalú háromszög; és 175 kg-ot bír. Üdvözlettel, Baráth Attila

kempingszék Walkstool Basic - 60 cm-es
Tisztelt Cím, szeretném szives információját kérni:
-A szék magassága, ha jól értem, a földtől : 60 cm?
-Milyen méretű az ülőfelülete cca?
-Jól látom, hogy 175 kg bír?
Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel Takács Zsuzsa
Kedves Zsombor! Nem szoktuk külön a talpat kezelni, de az erős szennyeződéstől (pl. olaj) érdemes megszabadítani (szappanos langyos vízzel). A középtalpat (csillapító réteg) egyes szerves anyagok is bonthatják. Ha sok időre teszed el a bakancsot, esetleg a tiszta talpat egy szilikonos spay-vel érdemes átfújni. Az élettartam olyan sok mindentől függ, hogy nehéz lenne meghatározni. Normál túrafelhasználás mellett 1500 km-t egy prémium kategóriás bakancsnak bírnia kell. Üdv, Attila
Kedves Trexpert! Szeretném megkérdezni, hogy a vibram talpú bakancsokat hogyan kell ápolni (mármint magát a talp részét), hogy minél hosszabb élettartamúak legyenek? Illetve az is érdekelne, hogy ezeknek a "vibram talpaknak" az élettartamuk normál esetben hány év? Vagy kb. mennyi megtett km? Vagy nem tudom miben mérik... Köszönettel:Zsombor
Jelenleg az Alpina Maya és Viper Low, ami készleten van és szélesebb, hamarosan pedig érkezik a Jack Wolfskin Vojo Hike, de póba nélkül nem lehet biztosat mondani. Üdvözlettel, Attila
Kedves ATTILA! Szeretnék segítséget kérni túracipőt szeretnék vásárolni 36 vagy 36.5méretben széles lábfejre rövid szárral könnyebb túrákra...melyik való szélesebb lábra?
Kedves Attila! Köszönöm a gyors választ. Üdv: Rózsa
Túrabolt ElejéreTúrabolt VisszaTúrabolt KövetkezőTúrabolt Végére


Hírlevél


Hírek, akciók, újdonságok
Aktuális ajánlatok, tippek, tanácsok.

... extra akciók hírlevélolvasóinknak ...

Mindez és sok más téma is olvasható a hírlevelekben...


Hozzászólások


09:50: Szeretnék egy Zajo Eiger M típusú hátizsákot vásárolni. Mikorra tudnátok beszerezni? Van lehetőség ...
Zajo Eiger M (40 L) hegymászó hátizsák
10:38: Kedves Ákos! Köszönjük, hogy felhívtad a figyelmünket az elírásra. Megint lemértem a túrabotot és ...
Zajo Carbon carbon (1 pár) túrabolt outlet
20:43: Üdv! A botok egyenkénti tömege 236-240 g közötti, nem pedig 202 g (a pár 472 - 480 g között ...
Zajo Carbon carbon (1 pár) túrabolt outlet
19:27: Szia Edit! Megnézzük és e-mailben visszajelzek. Üdv, ...
Nalgene Everyday Grip-n-Gulp - 0,35 L rózsaszín, elefántos gyerek kulacs
12:09: Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy a Grip-n-Gulp menete kompatibilis-e az OTF kupakjával, ...
Nalgene Everyday Grip-n-Gulp - 0,35 L rózsaszín, elefántos gyerek kulacs
07:58: Pénteki telefon beszélgetésünkre hivatkozva 2db Outwell Collaps Bowl "S" krém színű tálkát ...
Outwell

 

Á.sz.f.
Adatkezelési tájékoztató

Bakancs, hálózsák, sátor, hátizsák és a túrázás egyéb kellékei egy helyen...

TÚRABOLT és WEBSHOP

Trexpert Túrabolt Budapesten:
1134 Budapest, Rózsafa u. 9. (A Dózsa György úti metróállomás mögött)

 

Trexpert Túrabolt

Webáruház készítés

Webáruház készítés:

 Webáruház készítés

  |  Marketing

  |  Téma: Románia, Radnai havasok gerinctúra (2012.08.21 – 2012.08.25) - Túrabolt