Túrabolt - Sátor - túrabakancs - hátizsák

Szlovák-paradicsom - Túrabolt

Webshopunk jelenleg is működik és üzletünk is nyitva tart 11:00 - 18:00-ig az új címen: 1134 Budapest, Rózsafa u. 9.

TÚRAFELSZERELÉS TÚRARUHÁZAT TÚRABAKANCS / TÚRACIPŐ EGYÉB TÚRAFELSZERELÉS ŐSZI VÁSÁR TÚRABOLT OUTLET MÁSZÓCIPŐ KEMPING

TúraboltKeresés


Keress a túrabolt termékei között.

Túrabolt Keresés
Részletes keresés a túraboltban

A 10 utolsó túrabolt keresés:

zajo arosa, hegymaszo, öltöző sátor, fűthető sátrak, zajo norsk 2 sátor, quechua lábbeli kieg, bridgedale m méret, rp hálózsák, deuter wash room nes, vibram talp csere

További túrabolt kereső szavak:

túrabakancs, bakancs, face, sátor, női, akció, the, túrabolt, lafuma, hanwag

Túrabolt címkékÚj túrabolt cikkek


Kupon napok az Outdoor House - ban

Börzsönyi túraajánló

Szlovák-paradicsom

A Csorba-tó

Hidegben, melegben vár a Grossglockner!

Mont Blanc: Az Alpok királynője

Túraútvonalak a Pilisben


Márkák


Túrabolt márkák

Túrabolt linkek


 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Túrabolt - Szlovák-paradicsomSzlovák-paradicsom

Szurdokvölgyek, vízesések, mesés tájak: egy rövid ismertető a Mozgásvilág csapatától

Ha azt mondom, Káposztafalvi-karszt, vagy Káposztafalvi-mészkőhegység, az nem sok embernek ismerős, de ha azt mondom Szlovák Paradicsom, az már sokkal több embernek csal mosolyt az arcára. Ugyanakkor még ezzel sem vagyunk egészen közel a valósághoz, mert a Hernád és a Gölnic folyó közötti területet nemzeti parkká nyilvánították 1988-ban és nem csak a szurdokokkal tagolt Sztracenai-hegység tartozik ide, hanem a Sztolica- és a Rozsnyói-hegység, sőt az Alacsony-Tátra keleti végnyúlványának egy része is. Az egész terület egyébként a Gömör-Szepesi-érchegység területéhez tartozik, így azon sem kell meglepődni, ha például Szepes-várában tett kirándulásunkkor azt látjuk, hogy a vár is a Szlovák Paradicsom nemzeti park része.

 

De térjünk vissza a túrázók szemében oly népszerű Sztracenai-hegységhez, és vegyük sorra, milyen látványosságok vannak ezen a vidéken. A túrázók bakancslistás célpontja az a 10 szurdokvölgy, amelyekben láncok, létrák és rámpák segítik a feljutást a néhol több száz méteres kanyargó mélységekben a kisebb-nagyobb vízesések mentén. Persze vannak azért sima ösvények is, melyeken semmilyen extra leküzdendő akadály nincs a szintes emelkedőket és meredek lejtőket leszámítva. Itt is változatosan szép természeti formákat láthatunk, de ezeknek az ösvényeknek fontos szerepük van a szurdoktúrák utáni lejutásban, mivel a szurdoktúrák kizárólag lentről felfelé járhatóak – ez alapszabály a hegység területén – és ha már fent vagyunk a fennsíkon, akkor valahol le is kell jutni onnan egy nem szurdokos útvonalon.

A legtöbb szurdok a Sztracenai-fennsík északi és nyugati oldalán található, de vannak olyanok is, amelyeket a hegység belsejében érünk el, illetve egy rövidet pedig dél felől. A nyugati oldalon Podlesoknál – vagyis Erdők alján – turista központ és egy nagy kapacitású kemping is található akár sátrazóknak, akár faházas szállást keresőknek. Ha innen a kemping mellől indulunk, akkor első látványosság a Suchá Belá szurdok, amely a leghosszabb és egyben leglátogatottabb szurdok. Keletről Csingov településnél is találunk egy parkolót, innen a hegység közepe felé lévő szurdokokat érhetjük el. 

Az egyik legfelkapottabb a Kysel-szurdok, melyet a Fehér-patak völgyéből tudunk megközelíteni. A szurdokot 1976-ban egy tűzvész pusztította el, és 40 év természetes regenerálódás után vasalt mászóútként, vagyis via ferrata-ként adtak át ismét a turistáknak. A szurdok a ferrátás szakasz fölött ketté ágazik és két sokkal könnyebben járható ágra bomlik ezek a Kis- és a Nagy-Kysel szurdokok. Ha a Fehér-patak völgyében tovább megyünk, akkor eljuthatunk a Solymos-völgybe (Sokolia dolina) – nem összetévesztendő a Nagy-Sólyom-völggyel – és megnézhetjük a Nagy-Fátyol-vízesést, amely a hegység legmagasabb zuhataga a maga 75 méterével. Ennek megfelelően számos létrát kell megmásznunk, extrém kalandos és látványos útvonal, emiatt tériszonyosoknak kevésbé ajánlott.

Ha Káposztafalváról (Hrabusice) a hegység nyugati oldala felé vesszük az irányt, akkor Pila településnél két újabb gyöngyszemet fedezhetünk fel. Az egyik a Piecky-szurdok, amely kemencét vagy üstöt jelent, ez a szurdok a hatalmas üst szerű medencéiről kapta a nevét, amelyeket a patak a sziklákba mélyített. Ebben a szurdokban találjuk a legek létráját, a Nagy-vízesésnél több mint 20 méter magasba kell egyetlen létrán felmásznunk. A másik szurdok a Nagy-Sólyom-völgy, ebben is számos létrát és fából készült járó rámpákat fedezhetünk fel, és ez a második leghosszabb szurdok a hegységben, készülhetünk rá, hogy ha meg akarjuk mászni, akkor oda-vissza 17 km-es kört kell bejárnunk, nem kis szintkülönbséggel. Egyébként mindkét szurdok közel ugyanerre a magaslatra érkezik meg közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságban.

Ezektől némileg eltér maga a Hernád-áttörés, melyben a széles folyó mentén haladó ösvényeken kis szintkülönbségekkel túrázhatunk, igaz az izgalmakról itt sem kell lemondani, hiszen a szorosban a folyó felett néhol csak a függőleges sziklafalak vannak, ezeken a részeken acél rámpákon sétálva és láncokba kapaszkodva juthatunk át. A szoros keleti végén található a környék leglátványosabb kilátója – hogy a legszebb is-e, azt nem állítom, ez egy szubjektív kérdés, mindenki döntse el maga, melyik a legszebb – a leglátványosabb jelző viszont megilleti, mert egy 146 méter magas függőleges sziklafal tetején lévő párkányról van szó. A teraszról lenézhetünk a Fehér-patak völgyére és a Hernád-áttörés végére is. Nem véletlen, hogy ez a szikla állandó sziklamászóhely és sok versenyt is rendeznek itt. A peremen nincsen korlát, így csak nagy óvatossággal szabad megközelíteni. 
A Hernád-áttörést a két végén lévő nagy méretű parkolók bármelyike felől megközelíthetjük, és bármelyik végéről indulunk, egyforma távolságra találjuk a Menedékkő szurdokot, amely felvezet a Menedékkő turistaházhoz, ahol egy kolostorromot is bejárhatunk.

Egy szurdokot találunk a déli oldalon is. Imrikfalva, azaz Dedinky mellett a nagy tó közelében nyílik a Zejmár-szurdok, ez is egy „leg”, ugyanis a legrövidebb szurdok a környéken, látványban viszont nem elhanyagolható, összefűzve egy Fehér-pataki völgy túrával kellemes programot csinálhatunk belőle. Ha megmásztuk, mindenképp sétáljunk el a Geravy pihenőig, amely a helyi sífelvonó felső állomása, és nem csak turistaházat, de működő büfét és állat simogatót is találunk itt.

A déli oldalon található a Dobsinai jégbarlang is, amely Európa leglátogatottabb jégbarlangja. A Gölnic-folyó völgyében található 136 méter magasan a folyó szintjétől. A barlangot 1870-ben fedezték fel Rufinyi Jenő bányamérnök segítségével. A parkolóból fel kell sétálnunk egy meredek sétányon a bejárathoz, és szakvezetéssel egy órás program végigjárni a látogatható részt. Érdemes előre tájékozódni a nyitvatartásról és a látogatási időpontokról.

Ha megtetszett ez az összefoglaló, olvasd el túraajánlóinkat is, és keresd fel a Szlovák-Paradicsom számtalan csodáját.

Képek: Nyáry Tamás Mozgásvilág


 (0 szavazat)Adok a véleményedre, Te is sokat segíthetsz nekem, ha értékeled a fenti információkat. Innen látom milyen témákról érdemes továbbiakban írnom az oldalon.


Címkék: túrabolt, túraboltok, túrabolt Budapest, trexpert túraboltok, cikkek

Szlovák-paradicsom
Szlovák-paradicsom, cikkek, trexpert túraboltok, túrabolt Budapest, túraboltok, túrabolt

 

 

Túrabolt eladó
Túrabolt logo
Figyelünk
Rád

Hívj és segítek!

Ádám vagyok és minden kérdésedre válaszolok. Hívj és tedd fel nekem a kérdéseidet a

+3630-929-0596

telefonszámon, hétköznap 11.00 - 18.00-ig.

English speaking operator call: +36 30 929 0596


Házhoz visszük!

Gyorsan és alacsony áron, vagy akár ingyen is kiszállítjuk a nálunk vásárolt túrafelszereléseket az ország bármelyik pontjára...

Házhozszállítás


 

Válassz kedvezményt!

5-10%-os kupont adunk 50.000 és 100.000 Ft feletti rendelésnél, amelyet a következő vásárlásod alkalmával használhatsz fel...

Túrabolt kedvezmény kupon

-50% alatt is találsz nálunk túrafelszereléseket és túraruhákat, érdemes megnézned mi az, amit most nem szabad nálunk hagynod...

Akciós termékek

Viszonteladói kedvezmények várnak Rád, ha Five Ten,  Kohla, vagy Zamberlan termékeket szeretnél árusítani...

Viszonteladói kedvezmények


Kiváló Garancia!

Amellett, hogy Ádám segítségét minden esetben kikérheted a megfelelő túrafelszerelés, vagy túraruha kiválasztásához, ha mégsem lenne megfelelő az általad választott termék, akkor webáruházas vásárlás esetén azt 14-napig visszaküldheted és mi becseréljük, vagy visszafizetjük annak árát.

Garancia


Lájk ajándék...

Csapj le minden héten a facebook-on közzétett, fillérekért elvesztegetett túrafelszereléseinkre és túra kiegészítőinkre.
Lájkolj most!

 

Üzenőfal


Túrabolt ElejéreTúrabolt VisszaTúrabolt KövetkezőTúrabolt Végére

Trexpert túrabolt 15:44: Erika, kérem küldjön egy e-mailt is az info@trexpert.hu -ra, köszönöm, Attila
Köszönöm, Attila, várom a jelentkezését! Üdvözlettel:
Éliás Erika
Kedves Erika! Sajnos jelenleg nincs készleten Zamberlan New Trail Lite GT. Rögzítettem az érdeklődését, amint itt van, jelentkezünk. Üdvözlettel, Baráth Attila
Kedves Trexpert, kedves Ádám!
A Zamberlan New Trail Lite GT túrabakancsot szeretném 37-es méretben a boltban fölpróbálni, és ha jó, ott megvenni.
Van-e rá lehetőség, és ha igen, mikor?
Üdvözlettel:
Éliás Erika
Üdv, László! Igen, az üzletünk nyitva tart hét közben 11:00-18:00-ig. Üdv, Attila
Üdv, van személyes átvétel Bp-i üzletben? (László)
A honlapon nem lehet bankkártyával fizetni. A webshopos rendeléseket utánvétes fizetéssel tudjuk kiküldeni és a futárnál lehet bankkártyával is fizetni. Üdvözlettel, Attila
Üdvözlöm!
Lehet a honlapon bankkártyával fizetni?
Kedves Gábor! Sajnos, Szép Kártyát nem tudunk elfogadni. Üdv, Attila
Tisztelt Túrabolt! OTP szép kártyával tudok fizetni? Köszönettel: K.Gábor
Túrabolt ElejéreTúrabolt VisszaTúrabolt KövetkezőTúrabolt Végére


Hírlevél


Hírek, akciók, újdonságok
Aktuális ajánlatok, tippek, tanácsok.

... extra akciók hírlevélolvasóinknak ...

Mindez és sok más téma is olvasható a hírlevelekben...


Hozzászólások


08:42: Jó napot! Érdekel a Black Diamond Posiwire Quickpack 12 cm (6 db) expressz. Meg tudná mondani az ...
Black Diamond Posiwire Quickpack 12 cm (6 db) expressz
16:25: T. Trexpert! Érdeklődni szeretnék, hogy mikor lesz újra kapható? A kétszemélyes változat ...
Jack Wolfskin Gossamer I egyszemélyes sátor
20:02: Szeretnk 1 100dbos Katadyn Micropur Classic 1T víztisztító tabletta csomagot ...
Katadyn Micropur Classic 1T 100 víztisztító
11:24: Érdeklődni szeretnék, hogy a Zajo sphere w jkt női softshell kabát fekete színben milyen méretben ...
Zajo Sphere Neo W black női softshell dzseki
10:27: Szia! A másik színe barna volt, de már csak feketében van a leírásban jelzett két méretben. Üdv, ...
Alpine Pro Therese 3 női télikabát
21:49: Szia ! Szeretném kérdezni a középső kabát színe barna vagy bordó ? 38 - as méret van ...
Alpine Pro Therese 3 női télikabát

 

Á.sz.f.
Adatkezelési tájékoztató

Bakancs, hálózsák, sátor, hátizsák és a túrázás egyéb kellékei egy helyen...

TÚRABOLT és WEBSHOP

Trexpert Túrabolt Budapesten:
1134 Budapest, Rózsafa u. 9. (A Dózsa György úti metróállomás mögött)

 

Trexpert Túrabolt

Webáruház készítés

Webáruház készítés:

 Webáruház készítés

  |  Marketing

  |  Téma: Szlovák-paradicsom - Túrabolt