Túrabolt - Sátor - túrabakancs - hátizsák

Szlovák-paradicsom - Túrabolt

Webshopunk jelenleg is működik és üzletünk is nyitva tart 11:00 - 18:00-ig az új címen: 1134 Budapest, Rózsafa u. 9.

TÚRAFELSZERELÉS TÚRARUHÁZAT TÚRABAKANCS / TÚRACIPŐ EGYÉB TÚRAFELSZERELÉS NYÁRI VÁSÁR TÚRABOLT OUTLET MÁSZÓCIPŐ KEMPING

TúraboltKeresés


Keress a túrabolt termékei között.

Túrabolt Keresés
Részletes keresés a túraboltban

A 10 utolsó túrabolt keresés:

zajo trekking poles, zajo trekking bamboo, zajo trabot, zajo tli dzseki, 2 személyes sátor, zajo thermolite, zajo thermo, 6 személyes sátor, zajo terra 65, városi hátizsák f

További túrabolt kereső szavak:

túrabakancs, bakancs, face, sátor, női, akció, the, túrabolt, lafuma, hanwag

Túrabolt címkékÚj túrabolt cikkek


Börzsönyi túraajánló

Szlovák-paradicsom

A Csorba-tó

Hidegben, melegben vár a Grossglockner!

Mont Blanc: Az Alpok királynője

Túraútvonalak a Pilisben

Mitől lesz nagy élmény a Kéktúra?


Márkák


Túrabolt márkák

Túrabolt linkek


 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Túrabolt - Szlovák-paradicsomSzlovák-paradicsom

Szurdokvölgyek, vízesések, mesés tájak: egy rövid ismertető a Mozgásvilág csapatától

Ha azt mondom, Káposztafalvi-karszt, vagy Káposztafalvi-mészkőhegység, az nem sok embernek ismerős, de ha azt mondom Szlovák Paradicsom, az már sokkal több embernek csal mosolyt az arcára. Ugyanakkor még ezzel sem vagyunk egészen közel a valósághoz, mert a Hernád és a Gölnic folyó közötti területet nemzeti parkká nyilvánították 1988-ban és nem csak a szurdokokkal tagolt Sztracenai-hegység tartozik ide, hanem a Sztolica- és a Rozsnyói-hegység, sőt az Alacsony-Tátra keleti végnyúlványának egy része is. Az egész terület egyébként a Gömör-Szepesi-érchegység területéhez tartozik, így azon sem kell meglepődni, ha például Szepes-várában tett kirándulásunkkor azt látjuk, hogy a vár is a Szlovák Paradicsom nemzeti park része.

 

De térjünk vissza a túrázók szemében oly népszerű Sztracenai-hegységhez, és vegyük sorra, milyen látványosságok vannak ezen a vidéken. A túrázók bakancslistás célpontja az a 10 szurdokvölgy, amelyekben láncok, létrák és rámpák segítik a feljutást a néhol több száz méteres kanyargó mélységekben a kisebb-nagyobb vízesések mentén. Persze vannak azért sima ösvények is, melyeken semmilyen extra leküzdendő akadály nincs a szintes emelkedőket és meredek lejtőket leszámítva. Itt is változatosan szép természeti formákat láthatunk, de ezeknek az ösvényeknek fontos szerepük van a szurdoktúrák utáni lejutásban, mivel a szurdoktúrák kizárólag lentről felfelé járhatóak – ez alapszabály a hegység területén – és ha már fent vagyunk a fennsíkon, akkor valahol le is kell jutni onnan egy nem szurdokos útvonalon.

A legtöbb szurdok a Sztracenai-fennsík északi és nyugati oldalán található, de vannak olyanok is, amelyeket a hegység belsejében érünk el, illetve egy rövidet pedig dél felől. A nyugati oldalon Podlesoknál – vagyis Erdők alján – turista központ és egy nagy kapacitású kemping is található akár sátrazóknak, akár faházas szállást keresőknek. Ha innen a kemping mellől indulunk, akkor első látványosság a Suchá Belá szurdok, amely a leghosszabb és egyben leglátogatottabb szurdok. Keletről Csingov településnél is találunk egy parkolót, innen a hegység közepe felé lévő szurdokokat érhetjük el. 

Az egyik legfelkapottabb a Kysel-szurdok, melyet a Fehér-patak völgyéből tudunk megközelíteni. A szurdokot 1976-ban egy tűzvész pusztította el, és 40 év természetes regenerálódás után vasalt mászóútként, vagyis via ferrata-ként adtak át ismét a turistáknak. A szurdok a ferrátás szakasz fölött ketté ágazik és két sokkal könnyebben járható ágra bomlik ezek a Kis- és a Nagy-Kysel szurdokok. Ha a Fehér-patak völgyében tovább megyünk, akkor eljuthatunk a Solymos-völgybe (Sokolia dolina) – nem összetévesztendő a Nagy-Sólyom-völggyel – és megnézhetjük a Nagy-Fátyol-vízesést, amely a hegység legmagasabb zuhataga a maga 75 méterével. Ennek megfelelően számos létrát kell megmásznunk, extrém kalandos és látványos útvonal, emiatt tériszonyosoknak kevésbé ajánlott.

Ha Káposztafalváról (Hrabusice) a hegység nyugati oldala felé vesszük az irányt, akkor Pila településnél két újabb gyöngyszemet fedezhetünk fel. Az egyik a Piecky-szurdok, amely kemencét vagy üstöt jelent, ez a szurdok a hatalmas üst szerű medencéiről kapta a nevét, amelyeket a patak a sziklákba mélyített. Ebben a szurdokban találjuk a legek létráját, a Nagy-vízesésnél több mint 20 méter magasba kell egyetlen létrán felmásznunk. A másik szurdok a Nagy-Sólyom-völgy, ebben is számos létrát és fából készült járó rámpákat fedezhetünk fel, és ez a második leghosszabb szurdok a hegységben, készülhetünk rá, hogy ha meg akarjuk mászni, akkor oda-vissza 17 km-es kört kell bejárnunk, nem kis szintkülönbséggel. Egyébként mindkét szurdok közel ugyanerre a magaslatra érkezik meg közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságban.

Ezektől némileg eltér maga a Hernád-áttörés, melyben a széles folyó mentén haladó ösvényeken kis szintkülönbségekkel túrázhatunk, igaz az izgalmakról itt sem kell lemondani, hiszen a szorosban a folyó felett néhol csak a függőleges sziklafalak vannak, ezeken a részeken acél rámpákon sétálva és láncokba kapaszkodva juthatunk át. A szoros keleti végén található a környék leglátványosabb kilátója – hogy a legszebb is-e, azt nem állítom, ez egy szubjektív kérdés, mindenki döntse el maga, melyik a legszebb – a leglátványosabb jelző viszont megilleti, mert egy 146 méter magas függőleges sziklafal tetején lévő párkányról van szó. A teraszról lenézhetünk a Fehér-patak völgyére és a Hernád-áttörés végére is. Nem véletlen, hogy ez a szikla állandó sziklamászóhely és sok versenyt is rendeznek itt. A peremen nincsen korlát, így csak nagy óvatossággal szabad megközelíteni. 
A Hernád-áttörést a két végén lévő nagy méretű parkolók bármelyike felől megközelíthetjük, és bármelyik végéről indulunk, egyforma távolságra találjuk a Menedékkő szurdokot, amely felvezet a Menedékkő turistaházhoz, ahol egy kolostorromot is bejárhatunk.

Egy szurdokot találunk a déli oldalon is. Imrikfalva, azaz Dedinky mellett a nagy tó közelében nyílik a Zejmár-szurdok, ez is egy „leg”, ugyanis a legrövidebb szurdok a környéken, látványban viszont nem elhanyagolható, összefűzve egy Fehér-pataki völgy túrával kellemes programot csinálhatunk belőle. Ha megmásztuk, mindenképp sétáljunk el a Geravy pihenőig, amely a helyi sífelvonó felső állomása, és nem csak turistaházat, de működő büfét és állat simogatót is találunk itt.

A déli oldalon található a Dobsinai jégbarlang is, amely Európa leglátogatottabb jégbarlangja. A Gölnic-folyó völgyében található 136 méter magasan a folyó szintjétől. A barlangot 1870-ben fedezték fel Rufinyi Jenő bányamérnök segítségével. A parkolóból fel kell sétálnunk egy meredek sétányon a bejárathoz, és szakvezetéssel egy órás program végigjárni a látogatható részt. Érdemes előre tájékozódni a nyitvatartásról és a látogatási időpontokról.

Ha megtetszett ez az összefoglaló, olvasd el túraajánlóinkat is, és keresd fel a Szlovák-Paradicsom számtalan csodáját.

Képek: Nyáry Tamás Mozgásvilág


 (0 szavazat)Adok a véleményedre, Te is sokat segíthetsz nekem, ha értékeled a fenti információkat. Innen látom milyen témákról érdemes továbbiakban írnom az oldalon.


Címkék: túrabolt, túraboltok, túrabolt Budapest, trexpert túraboltok, cikkek

Szlovák-paradicsom
Szlovák-paradicsom, cikkek, trexpert túraboltok, túrabolt Budapest, túraboltok, túrabolt

 

 

Túrabolt eladó
Túrabolt logo
Figyelünk
Rád

Hívj és segítek!

Ádám vagyok és minden kérdésedre válaszolok. Hívj és tedd fel nekem a kérdéseidet a

+3630-929-0596

telefonszámon, hétköznap 11.00 - 18.00-ig.

English speaking operator call: +36 30 929 0596


Házhoz visszük!

Gyorsan és alacsony áron, vagy akár ingyen is kiszállítjuk a nálunk vásárolt túrafelszereléseket az ország bármelyik pontjára...

Házhozszállítás


 

Válassz kedvezményt!

5-10%-os kupont adunk 50.000 és 100.000 Ft feletti rendelésnél, amelyet a következő vásárlásod alkalmával használhatsz fel...

Túrabolt kedvezmény kupon

-50% alatt is találsz nálunk túrafelszereléseket és túraruhákat, érdemes megnézned mi az, amit most nem szabad nálunk hagynod...

Akciós termékek

Viszonteladói kedvezmények várnak Rád, ha Five Ten,  Kohla, vagy Zamberlan termékeket szeretnél árusítani...

Viszonteladói kedvezmények


Kiváló Garancia!

Amellett, hogy Ádám segítségét minden esetben kikérheted a megfelelő túrafelszerelés, vagy túraruha kiválasztásához, ha mégsem lenne megfelelő az általad választott termék, akkor webáruházas vásárlás esetén azt 14-napig visszaküldheted és mi becseréljük, vagy visszafizetjük annak árát.

Garancia


Lájk ajándék...

Csapj le minden héten a facebook-on közzétett, fillérekért elvesztegetett túrafelszereléseinkre és túra kiegészítőinkre.
Lájkolj most!

 

Üzenőfal


Túrabolt ElejéreTúrabolt VisszaTúrabolt KövetkezőTúrabolt Végére

A honlapon nem lehet bankkártyával fizetni. A webshopos rendeléseket utánvétes fizetéssel tudjuk kiküldeni és a futárnál lehet bankkártyával is fizetni. Üdvözlettel, Attila
Üdvözlöm!
Lehet a honlapon bankkártyával fizetni?
Kedves Gábor! Sajnos, Szép Kártyát nem tudunk elfogadni. Üdv, Attila
Tisztelt Túrabolt! OTP szép kártyával tudok fizetni? Köszönettel: K.Gábor
Természetesen, kérem, írjon az info@trexpert.hu címre. Üdv, Attila
Kedves Trexpert!

Emailben felkereshetem problémámmal önöket?
Aktív az email címük?


Trexpert túrabolt 12:29: Szia! Robens Vapourt kb. 5-6 teljes tüdős fújással lehet felfújni, de lehet hozzá venni egy Robens Pump Sack nevű tároló/pumpáló zsákot, azzal is lehet fújni. Üdv, Attila
Trexpert túrabolt 12:26: Szia! A Therm-A-Rest csomagmérete mekkora (vagy melyik modell az)?
Sziasztok! A Robens Vapour matracot mekkora küzdelem felfújni tüdővel egy 100 km körüli biciklis nap után? Kb. hányat kell belefújni?
Sziasztok! Túrakerékpározáshoz keresek olyan önfelfújódó matracot, ami összecsomagolva lényegesen kevesebb helyet foglal, mint a meglévő Therm A Rest 190 x 65-ös matracom.
Túrabolt ElejéreTúrabolt VisszaTúrabolt KövetkezőTúrabolt Végére


Hírlevél


Hírek, akciók, újdonságok
Aktuális ajánlatok, tippek, tanácsok.

... extra akciók hírlevélolvasóinknak ...

Mindez és sok más téma is olvasható a hírlevelekben...


Hozzászólások 

Á.sz.f.
Adatkezelési tájékoztató

Bakancs, hálózsák, sátor, hátizsák és a túrázás egyéb kellékei egy helyen...

TÚRABOLT és WEBSHOP

Trexpert Túrabolt Budapesten:
1134 Budapest, Rózsafa u. 9. (A Dózsa György úti metróállomás mögött)

 

Trexpert Túrabolt

Webáruház készítés

Webáruház készítés:

 Webáruház készítés

  |  Marketing

  |  Téma: Szlovák-paradicsom - Túrabolt